SDU Ungsvenskarnas ordförande Tobias Andersson. Foto: TT

SD:s ungdomsförbund bombhotat för Muhammedbild

Publicerad

Sverigedemokraternas ungdomsförbund har anmält ett bombhot efter att ha lagt ut en teckning på Muhammed som Lucia på sociala medier. Polisen har inlett en förundersökning om olaga hot mot grupp. ”Jag ska komma till ungdomsförbundet med handgranater och döda er alla”, uppges personen ha sagt.

Ungsvenskarna SDU lade ut teckningen i måndags och dagen efter fick en av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter, som har hemligt nummer, ta emot ett hot på sin privata telefon.

”Jag ska komma till ungdomsförbundet med handgranater och döda er alla. Ni har kränkt profeten Muhammed”, ska en mansröst ha sagt enligt polisanmälan.

Hotet skulle verkställas den 13 december. Riksdagsledamoten har tidigare tillhört en lokal SDU-förening, varför partiet befarade att hotet var riktat mot just det lokalförbundet. Därför valde lokalföreningen att ställa in ett planerat evenemang samma kväll.

Informerat Säpo

Polisen på den aktuella orten bekräftar att det har kommit in en anmälan och uppger att man har startat en utredning om olaga hot mot grupp. Men i nuläget finns ingen misstänkt.

SD:s säkerhetsansvarige har informerat Säpo om hotet, eftersom det mottogs av en riksdagsledamot, uppger riksdagsledamoten till SVT Nyheter.

Ska lämna in gruppanmälan

Att döma av inläggen på Facebook väcker bilden starka känslor. I kommentarsfälten råder en hätsk stämning. En hel del inlägg är hatiska mot förbundet efter publiceringen samtidigt som en hel del andra inlägg är rent rasistiska.

Ungsvenskarna SDU:s ordförande, Tobias Andersson, säger att förbundet kommer att lämna in en gruppanmälan till polisen med anledning av hot som kommit in via sociala medier.

Enligt Tobias Andersson var syftet med bilden att skapa debatt om yttrandefrihet.

– Jag har tagit del av den debatt som förts om att alla kan vara Lucia och ville testa om så var fallet. Man hör ofta personer som pratar om vikten av normkritik, men de normer som ifrågasätts är västerländska. Vi ville testa om man även kunde ifrågasätta normer inom islam och det var uppenbarligen inte accepterat på samma sätt.

Förstår du att muslimer kan bli upprörda, eftersom de anser att profeten Muhammed inte ska avbildas?

– Ja, jag har förståelse för det. Men jag är inte en del av deras religion och äger fortfarande rätten att avbilda Muhammed.

Vill inte kommentera

SVT Nyheter har sökt Sverigedemokraternas säkerhetsansvarige, men partiet avböjer att kommentera saken närmare.

”Vi kommenterar i regel inte vårt säkerhetsarbete, men kan bekräfta att en polisanmälan har upprättats och att personalen fick gå hem för dagen av arbetsmiljöskäl”, skriver pressassistent Ludvig Grufman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.