Varje år stjäls båtar och motorer till ett värde av omkring 170 miljoner kronor. Foto: TT

Sensommar är högsäsong för båtstölder

Uppdaterad
Publicerad

Hösten är på ingång och det betyder inte bara mörkare kvällar utan också högsäsong för båtstölder. Nu slår tjuvarna till mot dåligt bevakade båtklubbar och öde sommarhus i jakt på utombordsmotorer – varje år stjäls båtar och motorer för mellan 160 och 170 miljoner kronor.

Båtsäsongen lider mot sitt slut och de flesta är tillbaka på arbetet efter semestern. För båtägarna innebär det mindre tid med flytetyget och därför passar tjuvarna att slå till. 

Det gäller inte bara dem som förtöjt sina båtar vid båtklubbarnas bryggor, utan också dem som har sin båt vid sommarstället. Ju färre personer som vistas i området desto mer ostört kan tjuvarna agera. Från mitten av augusti tills båtarna tas upp ur vattnet innebär högsäsong för de kriminella. 

– Ligorna vet att båtarna ligger obevakade, säger Carina Birking, utredare på Larmtjänst till SVT Nyheter.

Varje år själs det båtar och båtmotorer för mellan 160 och 170 miljoner. Utöver det tillkommer också skador som uppkommer i samband med stölder och stöldförsök och som måste åtgärdas.

Flytvästar och lyftkranar

Merparten av stölderna är organiserade av utländska ligor och enligt Larmtjänst försvinner omkring 70 procent av stöldgodset ut ur landet. 

– Det är otroligt lite som kommer tillbaka. Nyligen stals fem båtmotorer i Ludvika och de återfanns i Litauen, säger Carina Birking.

Tjuvarna är ofta kunniga och vet vad de letar efter och de använder inte sällan lyftanordningar, för att kunna flytta stora och tunga utombordsmotorer. Det förekommer också att tjuvarna placerar mindre utombordsmotorer på flytvästar och sedan drar dem till strandkanten. 

Renoveras och säljs

Per–Yngve Velander på polisen i Söderhamn är specialiserad på båtstölder. Enligt honom organiseras stölderna av östeuropeiska ligor. 

– Det går i flera led. Några får en beställning och letar sedan efter båtar med lämpliga motorer. Sedan kommen några andra och genomför själva stölden. De vet var de ska åka och vilka båtar de ska plocka motorer ifrån, säger Velander. 

Vanligtvis smugglas stöldgodset ut via färjor till Baltikum. Därefter återställs eventuella skador efter stölden och motorerna märks sedan om, innan de så småningom säljs vidare.

Så skyddar du dig

* Rista in ditt namn eller personnummer på båtens skrov, motor och bränsletanken 

* Försvara inte värdesaker i båten när den ligger förtöjd. 

* Ta med dig navigationsutrustning, som bärbara GPS:er 

* Spårsändare avskräcker tjuven. Kontrollera så att försäkringsbolaget godkänner utrustningen 

* Ha båten förankrad i bryggan med klass–3 godkänd kätting och ett godkänt lås

* Tänk på belysningen. Stölderna sker ofta i skydd av mörket och strömsnåla LED-lampor kan skrämma tjuven

* Se efter båten regelbundet. Om du är borta en längre period, be en granne på båtklubben se efter båten

Källor: Polisen, Larmtjänst

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.