Stulna utombordsmotorer som hittats av polisen. Foto: Polisen Båtsamverkan Väst

Här är de mest drabbade platserna

Uppdaterad
Publicerad

Ökat samarbete mellan polisen och båtklubbarna på västkusten har minskat båtstölderna i Bohuslän. De kriminella ligorna har istället ökat sin aktivitet på andra platser i Sverige. 

Just nu är det högsäsong för båttjuvarna. Efter semestern minskar aktivitet på båtklubbarna och många båtägare är där endast på helgerna. Sista halvan av augusti och fram tills att båtarna tas upp i slutet av oktober är högsäsong för stölder av båtar och utombordsmotorer.

De är mest drabbade

Stockholms skärgård är tillsammans med Skåne och Bohuskusten de mest drabbade områdena. Dock har stölderna av båtar och utombordsmotorer minskat dramatiskt i Bohuslän och norra Halland sedan polisen häromåret inledde projektet båtsamverkan. Det handlar om tätare samarbete mellan polisen och båtklubbarna. Man delar bland annat tips och iakttagelser längs hamnarna. 

– Folk är mer uppmärksamma i dag. När någon kör in i en hamn i dag har man koll på registreringsnummer och liknande, säger Thomas Andersson, regional samordnare för polisens båtsamverkan i Västra Götaland. 

Merparten av stölderna av båtar och motorer görs av utländska ligor. Ligorna spanar in intressanta objekt och kartlägger ofta platsen innan båtar eller motorer själs. Polisen beskriver vissa av stölderna som beställningsjobb. Stöldgodset hamnar många gånger i Baltikum och Östeuropa och säljs sedan vidare. 

Söker sig vidare

Thomas Andersson säger till SVT Nyheter att polisen har uppmärksammat hur kända stöldligor som härjat i Bohuslän istället valt att söka sig till Norge och att man noterat en ökning av stölderna runt Vänern. 

– Vi har också fått en ökning inåt landet, säger Andersson. 

Varje år stjäls omkring 2.500 båtmotorer i Sverige till ett värde av cirka 170 miljoner kronor. Enligt Thomas Andersson kan dock mörkertalet vara större, eftersom många väljer att inte anmäla stölder av äldre och billigare motorer till sina försäkringsbolag.

 I Västra Götaland har man dock noterat att det ökade samarbetet mellan polis och båtklubbar har lett till ökad anmälningsgrad. 

– Vi har fått många anmälningar på äldre tvåtaktsmotorer som stjäls från segelbåtar. De är lätta att sälja, säger Andersson. 

”Nya jaktmarker”

I Gävleborgs Län har man noterat en ökning av båtrelaterade brott. 

– Känslan är att det är nya jaktmarker. Tidigare hade vi en handfull stölder per säsong och inget tydde på att det handlade om utländska ligor, säger Per–Yngve Velander, på polisen i Söderhamn. 

Efter en större ökning av stölderna under 2014, så har polisen i Söderhamn inlett en båtsamverkan tillsammans med lokala båtklubbar.

Så skyddar du dig

* Rista in ditt namn eller personnummer på båtens skrov, motor och bränsletanken 

* Försvara inte värdesaker i båten när den ligger förtöjd. 

* Ta med dig navigationsutrustning, som bärbara GPS:er 

* Spårsändare avskräcker tjuven. Kontrollera så att försäkringsbolaget godkänner utrustningen 

* Ha båten förankrad i bryggan med klass–3 godkänd kätting och ett godkänt lås

* Tänk på belysningen. Stölderna sker ofta i skydd av mörket och strömsnåla LED-lampor kan skrämma tjuven

* Se efter båten regelbundet. Om du är borta en längre period, be en granne på båtklubben se efter båten

Källor: Polisen, Larmtjänst

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.