SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Foto: Anders Molin SVT

Analys: Silberstein: Ojnareskogen är tyngd av symboler

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Stefan Löfven har från dag ett som partiledare gjort sig själv till portalfigur för jobben. Jobb är en passion, brukar han säga. Nu tvingas han fatta ett beslut som leder till förlorade arbetstillfällen, analyserar SVT Nyheters inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Hon konstaterar vidare att Löfvens efterträdare som metallordförande, Anders Ferbe, uttalar sin stora besvikelse över regeringen.

Den rara arten gaffelfibbla, en blomma som, enligt uppgift, inte går att finna någon annanstans i hela Europa än i Ojnareskogen, har gett Stefan Löfven huvudvärk.

Den oskyldiga blomman är ett av flera skyddsvärda skäl som fått regeringen att komma fram till att Ojnareskogen ska bli ett så kallat Natura 2000 område.

Miljöpartisterna är förstås glada och nöjda men de jublar inte – i alla fall inte så att det hörs. De korar inte sig själva till segrare, de håller igen och är noga med att framhålla att regeringen har fattat ett gemensamt beslut.

MP och S hade inget val

Det väckte mycket ont blod när miljöpartisterna i vintras ropade ut att de var vinnare i den laddade affären kring vapenexport till Saudiarabien. Socialdemokraterna å sin sida är måna om att berätta att de inte hade något val när det gällde Ojnareskogen.

Om de inte höll sig till EU:s direktiv, det så kallade art- och habitatdirektivet, riskerade regeringen att dras inför EU-domstolen.

Miljöpartisterna hade heller inget val. Det fanns inte på kartan att Miljöpartiet, ett parti som är tättbefolkat av engagerade människor från miljörörelsen, skulle gå med på att byta ut unik och skyddsvärd mark mot kalkbrytning.

Särskilt inte efter svekdebatter om Förbifart Stockholm, Bromma flygplats, Vattenfalls brunkol och vargjaktsfrågor. För många är kanske Ojnareskogen en plätt på jorden som väcker litet eller inget engagemang, men för en miljöpartist är den tyngd av symboler. 

Plåster på såren

Nu gäller det för Socialdemokraterna att övertyga näringslivet om att de var nödda och tvungna att handla som de gjorde. Ett plåster på såret att visa upp är jobbpaketet som Åsa Romson hade med sig till Gotland.

Men motståndarna till regeringens beslut att låta miljö gå före jobb kommer säkert att transformera Ojnarefrågan till att Socialdemokraterna är i händerna på det tillväxtfientliga Miljöpartiet.

Och Stefan Löfven, som ingöt hopp och tro i näringslivets företrädare när han tillträdde som partiledare för Socialdemokraterna, har under sin tid som statsminister vänt hopp till besvikelse hos många. Inte minst efter dramat inför öppen ridå om vapenexport till Saudi. Ojnareskogen kan bidra till ännu en reva i förtroendet för Stefan Löfven som en jobbens man. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.