Skånska storkar överraskar på Malta

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har skånska storkar setts landa på Malta. – Det är förvånande att de har vågat sig ut över havet för de avskyr att flyga över vatten, säger storkexperten Berith Cavallin.

De nordeuropeiska storkarna flyttar vanligtvis sydväst, till en soptipp i Spanien, eller österut mot Bosporen och vidare mot Östafrika. Att de svenska storkarna råkat hamna på en rutt ingen skånsk stork tidigare setts ta beror enligt Berith Cavallin på att de förmodligen slagit följe med andra storkar, först tyska och sedan schweiziska och italienska.

Vågar mer i sällskap

– De är väldigt intresserade av sällskap, ju fler de är desto bättre för då vågar de mer, säger hon.

De sju storkarna sågs landa på Malta under fredagskvällen där de övernattade. Ön är enligt Cavallin ökänd för sin illegala fågeljakt.

– Malta har betett sig så odrägligt att de fått hela Europa emot sig så nu är en lagändring på gång, säger hon.

Lyfte mot Tunisien

Men storkarna överlevde och redan på lördag förmiddag hade de lyft för att ta sig vidare mot Tunisen, vilket är ett populärt ställe för europeiska storkar vintertid.

Hur stor chansen är att de hittar tillbaka till den skånska myllan är svårt att säga.

– Det är väldigt hög dödlighet de första tre åren. Men i fjol kom ett par tillbaka där jag bor från var sin soptipp i Spanien och bildade par, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.