Foto: TT

Skatten sänks för landets pensionärer

Uppdaterad
Publicerad

Skatten sänks för cirka 1,4 miljoner personer över 65 år med upp till 2.500 kronor per år, uppger regeringen.

– De som har varit med och byggt upp vårt land och sett till att vi har den välfärd vi har, de ska ha en bra ålderdom och en trygg sådan, säger statsministern.

Regeringens besked innebär att 70 procent av alla personer över 65 år får sänkt skatt och skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare därmed sluts för alla med en inkomst upp till 14.000 kronor.

– Vi har arbetat väldigt hårt från dag ett för att få ordning på de offentliga finanserna och pressa tillbaka arbetslösheten, säger statsminister Stefan Löfven på en pressträff.

”Behöver större marginaler”

Förslaget träder i kraft första januari 2018. För den kvinnliga medianpensionärer innebär förslaget 200 kronor mer i plånboken varje månad, enligt finansmarknadsminister Per Bolund.

– Det träffar en grupp som verkligen behöver större marginaler, säger han.

Minska klyftan

– Nu har vi ett nytt läge i svensk ekonomi. Vi har ett överskott i de offentliga finanserna.

Därför kan regeringen nu ta ytterligare ett steg för att minska skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer, enligt Löfven.

Ett av Socialdemokraternas vallöften var just sänkt pensionärsskatt, och budgeten i höst för 2018 blir nu sista chansen då ett skarpt förslag väntas. Visserligen har regeringen redan sänkt pensionärsskatten en gång tidigare under mandatperioden, men den var mest riktad mot pensionärer med de lägsta pensionerna.

Högre skatt

Fortfarande betalar den stora gruppen pensionärer högre skatt än löntagare – en effekt av den förra regeringens jobbskatteavdrag som endast riktade sig till förvärvsarbetande.

Enligt SVT flaggade statsministern i går kväll för skattesänkningen när han talade i värmländska Storfors. Han sade att ”i morgon berättar vi något som får många pensionärer att bli väldigt glada”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.