Skolor får införa visst slöjförbud

Uppdaterad
Publicerad

Skolor kan förbjuda elever att bära heltäckande slöja i vissa situationer, slår Skolverket fast.

Det gäller om klädseln väsentligt skulle försvåra samspelet mellan lärare och elev eller medföra särskilda risker vid exempelvis laborationer.

Ett generellt förbud mot heltäckande slöja är däremot inte möjligt.

Läraren ska avgöra om ett förbud är rimligt. Så långt det går ska dock skolorna försöka anpassa undervisningen, anser Skolverket.

Björklund: Klargörande

Utbildningsminister Jan Björklund välkomnar Skolverkets klargörande av reglerna för heltäckande slöja i skolan.

-Det ger precis det handlingsutrymme som skolorna behöver. Lärare får förbjuda heltäckande slöja, om det försvårar kontakt och samspel i klassrummet, säger han till TT.

TT: Men innebär det inte ett visst godtycke om läraren kan hänvisa till samspelet i undervisningen?

-Ja, men det är det det handlar om. Undervisningen i ett klassrum är ett samspel mellan människor, och i väldigt många situationer i detta samspel så måste man kunna se varandra i ansiktet.

Skolverkets beslut innebär inte några nya riktlinjer utan snarare att man står fast vid dem som infördes för ett antal år sedan.

DO fastslog 2010 att det stred mot diskrimineringslagen att utestänga en elev från undervisningen för att hon bar slöja.

-Sedan dess har det rått en viss oklarhet, men nu får man väl säga att det klaras ut och att Skolverket vidhåller sin ursprungliga hållning och går emot DO, säger Jan Björklund.

SD: Anpassning till islam

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder reagerar på Skolverkets beslut.

”Skolorna ska nu så långt det är möjligt anpassa sig efter islam och heltäckande slöjor. Nu är det banne mig nog!” skriver han på Twitter.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.