Foto: TT

Skolverket: Tragedi för samhället

Uppdaterad
Publicerad

Döttrarna till den kvinna som misstänktes för olaga frihetsberövning var skrivna i Åre kommun i tio år, men gick aldrig i skolan. Skolverket vill nu se gemensamma insatser från samhället för att liknande händelser inte ska ske igen.

Det är kommunen som ansvarar för att varje barn ska få gå nio år i skolan. Det är både en rättighet för barnet, och en skyldighet för vårdnadshavare att se till att barnet fullföljer sin skolplikt. Mamman ska ha bott i Åre i tio år, och eftersom barnen under den tiden inte gått i skolan kan de ha missat fem eller sex år av den obligatoriska undervisningen.

– Det är en tragedi för barnen och ett misslyckande för samhället, säger Jonas Nordström, chefsjurist på Skolverket.

Misstänkt frihetsberövande av skolbarn

Bodde i Åre kommun

I fallet med kvinnan i Bromölla som misstänks ha hållit sina nu vuxna barn inlåsta och avskärmade från omvärlden, så dök två av barnen, som då var i skolåldern, aldrig upp vid skolstarten när de i början av 2000-talet bodde i Åre. Enligt Åres barn- och utbildningsförvaltning har de inte heller gått i skola i någon annan kommun, eftersom kommunen aldrig tagit emot någon faktura utifrån för barnens skolgång.

– Familjen har varit folkbokförd i Åre kommun, vilket innebär att kommunen ansvarar för att barnen ska få plats i skolan, samt att närvaroplikten efterlevs. Att barnen hållits borta så länge är väldigt allvarligt, säger Jonas Nordström till SVT.

Det är Skolinspektionen (SI) som utövar tillsyn på kommunerna.

– Det finns långtgående krav på kommunerna att alla barn ska få gå i skolan, och om kommunen inte kan uppfylla det kravet kan det bli aktuellt med vite, säger Marie Axelsson, rättschef på Skolinspektionen till SVT.

SI uttalar sig inte i enskilda ärenden, men vill ta reda på mer fakta i det aktuella fallet för att se om det är någon rutin som eventuellt skulle behövas ändras.

– Det är förödande för ett barn att inte få gå i skolan, så det är extremt viktigt att kommunerna sköter sitt ansvar, säger Marie Axelsson.

Gemensamma insatser

För att liknande fall ska undvikas i framtiden efterlyser Skolverket gemensamma insatser.

– Det är viktigt att det finns ett lokalt samarbete mellan polis, skola socialtjänst, och barn– och ungdomspsykiatrin. Från nationellt håll har vi stödmaterial och informationsinsatser till skolan, säger Jonas Nordström till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt frihetsberövande av skolbarn

Mer i ämnet