När Kent Bodins villa i Hamre började brinna använde brandkåren giftigt B-skum som innehåller flour och egentligen är till för bensinbränder för att släcka branden. När Magnus Jonsson dagen efter drog på kökskranen fick han en chock. Det skummade kraftigt i diskhon och luktade starkt av kemikalier. Foto: Privat

Släckte med giftigt skum – nu är vattnet odrickbart

Uppdaterad
Publicerad

När brandkåren släckte en villabrand med skum i den lilla byn Hamre utanför Hudiksvall blev dricksvattnet förorenat. Höga halter av kemikalier har gjort vattnet odrickbart. Men villaägaren fick skulden, och nu menar byborna att kommunen smiter från ansvaret.

På morgonen lördag 3 januari brann Kent Bodins villa i Hamre utanför Hudiksvall ned. Brandkåren var snabbt på plats, men trots att man använde 200 kubikmeter vatten och stora mängder skum brann villan ner till grunden.

När det så kallade A-skummet, som är till för husbränder, tog slut öste räddningstjänsten på det giftigare B-skummet som innehåller fluor och egentligen är till för bensinbränder. Skummet rann ner i marken och ner mot grannen. Kemikalierna letade sig ner i sprickor i berget ner till grundvattnet 60 meter ner.

Det giftiga brandskummet

När Magnus Jonsson dagen efter drog på kökskranen fick han en chock. Det skummade kraftigt i diskhon och luktade starkt av kemikalier.

– Jag tänkte att självklart måste någon ta skulden för det här. Man tänkte ju aldrig att det skulle bli en själv som skulle göra allting, som det blivit nu, sa Magnus Jonsson till SVT Nyheter i vintras.

Fortfarande höga halter kemikalier

Sedan dess har han oavbrutet spolat ut vattnet i Delångersån enligt kommunens råd, trots att ån redan har höga halter av föroreningar. På så sätt hoppas man bli av med kemikalierna i marken. Besväret och kostnaden har Magnus Jonsson själv fått stå för. I dag, ett halvår senare, är halterna i brunnen fortfarande nästan 10 gånger över Livsmedelsverkets gräns.

Till en början togs inga vattenprover hos grannarna och de har varit oroliga och tvingats hämta vatten i dunkar från stan. Fluorkemikalierna luktar och smakar ingenting.

– Jag kände att det kliade när jag duschade dagen efter. Vi har inte druckit vattnet sedan branden. Vi vet inte vad som finns i det, säger grannen Daniel Åhs.

– Jag är mycket orolig för vad vattnet innehåller och för den spridning vi kan ha fått här, säger Hamrebon Daniel Turås.

Brandoffret blev ansvarig

Kommunen har fortarande inte tagit vattenprover i alla brunnar som kan vara påverkade, utan bara i de två närmaste. Ett vattenprov som byborna själva beställde för 11.000 kronor vill inte kommunen betala. Det förorenade vattnet har lett till en konflikt mellan byborna och kommunen.

– De har skött det dåligt från början och nu har det blivit en prestigesak att de inte tänker hjälpa till, säger Daniel Åhs.

När brandkåren hade avslutat släckningen och åkte därifrån lämnade de över ansvaren på villaägaren Kent Bodin. Han ansågs vara verksamhetsutövare i lagens mening trots att brandkåren hällt ut kemikalierna. Han fick till en början ansvaret att ta vattenprover och riskerar nu att få betala sanering om det behövs.

– Jag tycker det är helt galet, det måste ju vara den som ställt till det som ska stå för det. Det är skitjobbigt alltihopa. Jag har mycket nog att tänka på ändå att sörja det gamla huset och alla ägodelar som försvann. Jag orkar egentligen inte tänka på det här nu, säger Kent Bodin som bygger en ny villa på samma plats med samma brunn.

Kommunen riskerar åtal

Nu har byborna i Hamre polisanmält kommunen, och åklagare har startat en förundersökning om miljöbrott. Men kommunen står fast vid att villaägaren Kent Bodin är ansvarig.

– När en räddningsinsats är utförd och avslutad övergår ansvaret på den som fått nytta av räddningsinsatsen, i det här fallet fastighetsägaren. Det är den bedömning vi har gjort, säger Margareta Eiserman, miljöchef i Hudiksvalls kommun.

Men det var ju inte han utan brandkåren som hällde ut skummet?

– Jag förstår att man kan resonera på det sättet, men det egna ansvaret efter en räddningsinsats är mycket större än många människor tror. Men vi ser fram emot att det blir prövat.

Bo Andersson som är expert på brandskum på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är mycket kritisk mot kommunen.

– Alla som har hört talas om det här skakar på huvudet. Är det på det här viset man ska tolka lagen?

Han säger dessutom att det var fel att använda skum på villabranden.

– Jag anser att det var onödigt, de har aldrig behövt göra det. De kunde ha använt finfördelat vatten. Hudiksvalls kommun har en dimsläckningsresurs. Den borde man ha använt.

”Åt helvete alldeles”

Halterna av fluorämnen i Kent Bodins brunn är nu under gränsen, men branden har ändå lärt honom en läxa.

– Att kommunen lägger ansvaret på mig är åt helvete alldeles. Skulle det börja brinna igen och jag har fått ta smällen med allt det här med vattnet själv, så ringer jag inte 112.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det giftiga brandskummet

Mer i ämnet