Sms kan ersätta frimärke

Uppdaterad
Publicerad

För 176 år sedan klistrade vi för första gången på ett frimärke på ett brev i Sverige. Snart kan frimärksepoken vara över. Posten i Sverige tittar på ett system för mobilporto där det går att betala via sms i stället för att använda ett frimärke.

-Frimärkssamlare och alla andra frimärksvänner kan känna sig lugna. Frimärken kommer att vara kvar i samma omfattning som tidigare. Men det kan finnas situationer då man inte har tillgång till ett frimärke och snabbt vill skicka iväg sitt brev, då är det här en bra lösning, säger Anders Åsberg, chef för Postens marknad- och tjänsteutveckling.

Tyskland var först ut med mobilporto och i april ska danskarna kunna sms:a i väg sina brev. I Sverige kan tjänsten troligen tas i bruk någon gång under året.

Systemet fungerar så att man skickar ett sms där man begär att få köpa ett brevporto. I postens sms-svar får man en kod som skrivs på kuvertet.

Tjänsten ska fungera för de lättaste breven som har ett porto på sex kronor.

Vi skickar inte i väg lika många privatbrev som tidigare, men det går åt minst lika många frimärken.

-Förklaringen är att vi köper och säljer så många saker via e-handelsplatser som Blocket och varorna skickas i brevpaket som väger mer än vanliga brev, säger Anders Åslund.

TT

Fakta: 2,9 miljarder brev om året

* Det första svenska frimärket, som hade lilla riksvapnet som motiv, klistrades på ett brev 1855.

* Under åren 1970 till 1990 till fördubblades antalet brev som Posten distribuerade från 1,6 miljarder till drygt tre miljarder försändelser.

* Under den senaste tioårsperioden har antalet postförsändelser minskat med någon procent om året och 2009 befordrades enligt Post- och telestyrelsen drygt 2,9 miljarder adresserade brevförsändelser av de svenska postoperatörerna.

* En allt större andel av administrativ post, som utskick av fakturor och lönebesked, sker som elektroniska utskick. Den största andelen brev skickas utan frimärken eftersom de flesta stora utsändningar frankeras via maskin eller liknande sätt.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.