Foto: TT

Snön drar vidare norrut – varningarna utökas

Uppdaterad
Publicerad

Många trafikolyckor, hård blåst och mycket snö. Morgonens oväder har släppt greppet om södra Sverige och dragit norrut. Nu har SMHI utökat antalet klass 1-varningar till Norrlands kust- och inland som kan vänta sig mycket snö.

Morgonens oväder som drog upp genom landet stiger sakta norrut. Medan det kommer att sluta snöa i östra Svealand kommer det fortsätta uppåt i landet.

– Störst mängd snö får Norrlandskusten. Det snöar inte så oerhört intensivt utan det fylls på hela tiden så att det kan vara svårt att hinna få undan, säger Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT.

Utökar klass 1-varningarna

SMHI har utökat klass 1-varningarna till söder om mellersta Norrlands kust och inland. Medan varningarna har släppts i stora delar av södra Sverige ligger de kvar i väst och syd på grund av mycket hårda vindar.

– Det fortsätter att blåsa i södra Sverige. Det finns en risk att det fryser på på blöta vägbanor framåt kvällen. Det kommer också nytt regn och blötsnö under natten. Men det blir mer i Småland och Sydsvenska höglandet, säger hon.

Besvärligt på vägarna

Enligt Trafikverket är det fortfarande risk för besvärligt väglag i nästan hela landet.

– I väst och mellersta delarna har det lugnat sig om man jämför med morgon och förmiddag. På Västkusten är det väldigt blandat väglag nu, det är vått och fuktigt på en del vägar medan andra fortfarande har modd och lössnö, säger Fredrik Bäckman vid pressavdelningen på Trafikverket.

Läs mer: Så är läget på vägarna

Under dagen har det rapporterats om flertalet olyckor på vägarna i södra och mellersta Sverige, vilket har försvårat för snöröjarna.

– Det har varit framför allt lastbilar som har kört fast och då är det svårt att komma åt och göra något åt vägarna, säger han.

Trafikverket uppmanar alla att köra försiktigt och att hålla avståndet.

– Man måste anpassa sig efter väglaget. Det är besvärligt att köra i modd men även om det är halt givetvis. Det går lite lättare vid packad snö och pudersnö, säger Fredrik Bäckman.

Fler chanser till snö

Chanserna till att snön ligger kvar ökar ju längre norrut vi kommer. Men det finns en chans till ny snö i Skåne, Småland och Halland framåt fredag.

– Vi bevakar ett snöoväder som kan dra upp över Skåne. Det har inte riktigt bestämt sig hur det ska gå än. Men det kan vara så att det ligger kvar lite snö på fredag morgon, säger Åsa Rasmussen.

Läs mer: Snövädret drar norrut

Samtidigt som snöovädret drar norrut, närmar sig våren runt hörnet. På flera orter har vårblommorna redan synts till, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.