Foto: TT

SVT-meteorologen: ”Våren är här”

Uppdaterad
Publicerad

På flera platser har man redan sett vårtecken, men nu kan SVT Nyheters meteorolog Åsa Rasmussen meddela att våren officiellt är kommen till flera platser i Sverige. Men stora delar av landet får nog vänta minst ett par veckor till.

När medeltemperaturen legat på över noll i sju dygn i streck är det vår på riktigt – i alla fall en meteorologisk vår. Det är på flera platser i södra Götaland som kraven kunnat uppfyllas.

På flera andra platser räknas det dock som vårtemperatur, trots att inte våren är officiell ännu. I Norrland och i delar av Svealand är det dock fortfarande vinter, något som märkts av på flera platser i landet.

LÄS MER: Många olyckor när snöovädret drog in– Det dröjer nog ett tag, en eller flera veckor innan vi kan se vår i flera delar av landet, säger Åsa Rasmussen.Snöovädret i Mellansverige väntas nu röra sig uppåt i landet, mot Norrland.

Vårblommor på ingång

Sex orter i landet gick direkt från höst till vår utan att passera vinter: Skillinge, Hanö, Karlskrona-Söderstjerna, Utklippan, Ölands södra udde, Ölands norra udde, berättar Åsa Rasmussen.

– Vårblommor har kommit redan i flera delar av landet, säger Åsa Rasmussen.

Meteorologisk vår och vinter

Definitionen för meteorologisk vinter är att dygnsmedeltemperaturen håller sig under 0 grader i 5 dygn.

Definitionen för meteorologisk vår är att dygnsmedeltemperaturen håller sig över 0 grader i 7 dygn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.