Foto: TT

S klättrar upp på tronen igen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I dag är nog en av de gladaste dagarna på länge för Stefan Löfven. Socialdemokraterna klättrar upp på tronen igen. Och Miljöpartiet slipper kampera med Kristdemokraterna under fyra procentspärren.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Efter en lång period i krisens tecken, med en grön superkris som klimax, vågade nog inte Stefan Löfven hoppas på dagens notering i SCB. Procentsatsen är visserligen lägre än valresultatet, som ansågs vara katastrof. Men den är en bra bit högre än vad andra opinionsinstitut kommit fram till de senaste dagarna. Och på betryggande avstånd från ärkefienden Moderaterna som så sent som igår kröntes till största partiet i en annan mätning. Trots en gnagande oro över vilken mätning som ligger närmast sanningen känner nog Löfven råg i ryggen att den svenska modellen går hem hos väljarna. Möjligen avspeglas också i SCB:s mätning att väljare som oroats av det stora antalet asylsökande till Sverige nu har tagit in det som regeringen trummar in, att regeringen för en migrationspolitik som ligger på EU:s miniminivå.

MP knappt ovanför riksdagsspärren

Trots att Miljöpartiet ligger långt under ett valresultat, som var en besvikelse för partiet, drar nog både Fridolin och Lövin en varsin lättnadens suck idag. De landade i alla fall ovanför spärren till riksdagen. De behövde inte konkurrera med Kristdemokraterna om sämsta resultat. Den gröna partiledningen är nu med uttalade tydlighet inställd på att räddningen för Miljöpartiet är att tygla känslor och idealism och rätta in sig i ett led där kompromisser och ansvar är vägmärken. Det betyder att såväl den nya hårda flyktingpolitiken får leva kvar och att Vattenfall kan göra sig av med brunkolsverksamheten med språkrörens goda minne. Återstår att se vad de gröna gräsrötterna säger om den saken.

Sämsta mätningen för KD sedan 1991

För Kristdemokraterna är det värre än värst att läsa tabellerna i dagens SCB-mätning. Visserligen har partiet gått utför under en mycket lång tid. Men så här nära botten har partiet inte varit sedan Kristdemokraterna gjorde entré i SCB:s mätning 1991. Ebba Busch Thor har försökt att flytta partiet högerut. Men där fanns inte längre något tomrum eftersom Anna Kinberg Batra tagit med sig sitt parti dit sedan Fredrik Reinfeldt lämnat planen. Så många väljare kanske lika gärna tar det säkra före det osäkra och röstar på det stora partiet, Moderaterna istället för det lilla partiet Kristdemokraterna.

”Moderaternas ökning kommer i stor omfattning från Sverigedemokraterna”

I politikens tvära kast har Moderaterna ökat något, men inte kapitaliserat på regeringens tillkortakommanden i någon stor omfattning. Med regeringens alla kriser som relief och i förhållande till Alliansens beskrivning av hur usel regeringen är skulle moderatledaren Anna Kinberg Batra vara drottningen i SCB. Moderaternas ökning kommer främst rån Sverigedemokraterna efter att Moderaterna stramat åt sin flyktingpolitik väsentligt. 

Sverigedemokraterna ligger fortfarande över sitt valresultat och intar fortfarande positionen som riksdagens tredje största parti. Men partiledningen kan inte känna sig lugn när Sverigedemokraternas väljare numera har så många alternativ att rösta på om de vill ha en flyktingpolitik på EU:s miniminivå.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.