Sofia Albertini blev mobbad under 10 års tid. Foto: SVT

Sofia mobbades – i 10 år

Publicerad

Kränkningarna började i lågstadiet, och pågick i 10 år. Sofia Albertini fick höra att det var henne det var fel på, och hon kände inte att det fanns någon vuxen som ställde upp.

I dag lämnar Barnombudsmannen sin årsrapport till regeringen. I den finns sida efter sida om barn och ungdomars erfarenheter av kränkningar och trakasserier i skolan – mobbning.

Sofia Albertini blev mobbad i över 10 års tid. Det började i lågstadiet, och fortsatte tills hon var 18 år. Kränkningarna pågick både på nätet och i skolan. Folk sa elaka saker i korridoren, och skrev när de kom hem.

– Jag fick höra att jag var tjock, att jag var ful. Jag var jätteblyg när jag vara yngre, så de sa att jag var konstig.

I åttonde klass hoppade hon av skolan, men det slutade inte där. Mobbningen ledde till att Sofia föll in i en djup depression som höll i sig under flera års tid.

– Det är inte förrän nu först i vuxen ålder som jag klarat att vända det här till en erfarenhet i stället.

Brister i lagstiftningen

I BO:s rapport konstateras att barn som kränks ofta inte vet hur de ska få hjälp, att de känner sig ensamma med sin situation – och att det finns stora brister i lagstiftningen.

Sofia Albertini och hennes mamma kontaktade rektorer, lärare och kuratorer. Men då fick de höra att Sofia behövde gå till en psykolog, och hon upplevde det som att felet låg hos henne.

Om hon hade vetat mer om sina rättigheter hade hon anmält kränkningarna, säger Sofia. Men det hon saknade mest var stöd.

–  Jag saknade någon som trodde på mig, ställde upp för mig och räckte ut en hand. Men det var ingen som visade någon stöttning över huvud taget.

Fler lärare för att barnen ska bli sedda

Åsa Regnér är Barn- och äldreminister. Det yttersta ansvaret för hur barn har det ligger hos henne. Lagstiftningen är tydlig, säker hon, mobbning ska inte få pågå. Men ändå händer det, precis det Sofia beskriver, barn i hela Sverige – varje dag.

Enligt Åsa Regnér arbetar regeringen på flera håll för att minska våld och kränkningar i skolan. Dels presenterade man i går ett förslag om två miljarder till fler lärare, för att få högre närvaro i skolan, säger Åsa Regnér.

– Det i sig löser ju inte problemet, men att lärarna kan se och känner barnen är ju väldigt viktigt.

”Det sopades bara under mattan”

Regeringen satsar på barns rättigheter, säger ministern, och man kommer att göra FN:s barnkonvention till svensk lag.

– I samband med det vill vi göra informationskampanjer till barnen själva, men också till skolan och andra aktörer som är i kontakt med barnen. Det här samlat tror jag kommer att stärka barns rättigheter.

Sofia Albertini säger att hon hade velat se mer information kring sina rättigheter när hon själv var utsatt.

–  Ifall någon hade gett mig information skulle jag känt mig tryggare. Men det sopades bara under mattan och jag fick höra att det var mig det var fel på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.