Foto: TT

Flera drunkningar i sommarvärmen

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har flera personer drunknat i sommarvärmen. Under torsdagskvällen drunknade en sexåring i Helsingborg och en man befaras ha drunknat utanför Bengtsfors. Svenska Livräddningssällskapet varnar för att överskatta den egna simförmågan och manar till allmän försiktighet.

En sexårig pojke omkom i en drunkningsolycka på Örestrandsbadet i Helsingborg vid 18.30-tiden på torsdagskvällen. Tillsammans med anhöriga fördes pojken med ambulans till sjukhus. Där konstaterades det att han avlidit och föräldrarna underrättades.

– Vi har varit på plats för att prata med vittnen och försöka ta reda på vad det är som hänt. Vi arbetar nu med att ta reda på om det finns någon misstanke om brott eller om det ska bedömas som en olycka, säger Helena Rahlmark, pressinformatör hos Skånepolisen.

Man försvann under simtur

Utanför Bengtsfors pågick det under torsdagskvällen en räddningsinsats i sjön Lelång, där en man försvann under en båttur tillsammans med två kamrater.

– Det var tre män i en båt, två badade, men bara en kom tillbaka, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Ett stort pådrag med båtar och helikopter sökte under torsdagskvällen. Mannen försvann vid 18-tiden och hade ännu inte hittats vid midnatt. De två andra männen förhörs av polis.

Närmare 80 procent av vuxna är simkunniga

Den nordiska definitionen av simkunnighet är att kunna falla under vattnet, ta sig upp och sedan simma 200 meter på öppet vatten. Närmare 80 procent av de vuxna svenskarna säger sig klara detta. Men att prestera några längder i badhuset betyder inte per automatik att man är en fena på öppet vatten.

– Undersökningar i Norge har visat att simma 200 meter inomhus motsvarar ungefär 20 meter utomhus i 16-gradigt vatten, säger Anders Wernesten, vattensäkerhetsexpert på Svenska Livräddningssällskapet (SLS).

Flytväst räddar liv

Generellt kan sägas att en stor mängd olyckor hade kunnat undvikas om folk höll sig nyktra, både i och på vattnet, och inte överskattade sin simförmåga.

– Det är det som är grunden för alla drunkningar egentligen. När det gäller fritidsbåten hör vi ofta argumentet att om jag ramlar i kan jag simma. Men det hjälper inte, man behöver flytväst, säger Anders Wernesten.

Ungdomar hetsar varandra

Sebastian Jörnklev gör sitt första år som badvakt. Han har varit på plats vid Scaniabadet i Malmö sedan 12 juni, och än så länge har han klarat sig utan incidenter. Ett förebyggande arbete kan ha haft betydelse.

– Om många står och puttas på ett halt ställe kan man gå dit och säga till dem att det kan leda till att någon halkar, slår i huvudet och hamnar i vattnet.

Svenska män över 50 år dominerar i statistiken. På Scaniabadet är snittåldern något lägre, men även ungdomar har ett och annat att lära enligt Jörnklev.

– Ungdomsgängen hetsar varandra att till exempel simma ut till bojen, och den som inte är lika simkunnig kanske halkar efter, säger han, och uppmanar badgäster att hålla koll på sina kamrater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.