Sol och värme är att vänta i hela landet i veckan. Foto: TT/SVT

Högsommarvärme i veckan – kallare till helgen

Uppdaterad
Publicerad

Värmebölja i söder och temperaturer över 20 grader i hela landet. Så blir vädret i veckan. Samtidigt är Europa drabbat av stora översvämningar.

Ställ fram grillen, solstolen och parasollet. Sol och värme är att vänta i hela landet i veckan – som mest temperaturer på 29 grader.

– Det är varmare än normalt men inte onormalt. I skiftet maj-juni ligger temperaturerna vanligtvis på 20-22 på dagen i söder och 18-20 i norr med någon skur på eftermiddagen. Det är typiskt svensk sommar, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Allra varmast blir det i Skåne, Västmanland, Värmland och på västkusten.

– I och med att det är ostvindar är det där det blir varmast. Där ligger vi på dryga 26 grader, kanske upp till 28-29 grader. Men det blir soligt på många platser i landet men med risk för regnskurar i Västra Götaland samt Jämtland och Härjedalen.

SMHI har även meddelat för höga temperaturer i Svealand fram till torsdag, där den dagliga maxtemperaturen väntas överstiga 26 grader. Även i Götaland väntas den dagliga maxtemperaturen överstiga 26 grader till och med fredag.   

Helgen blir svalare

Men det gäller att passa på att njuta av värmen för redan till helgen blir det svalare igen. Ett lågtryck passerar över Norrland mot slutet av veckan och det blir oroligare väder med mer moln och skurar och risk för åska.

– I slutet av veckan blir det svalare och det passerar en del skurar, med början i norr. På söndag är det återigen svalare i hela landet.

I norr väntas temperaturer på runt 15 grader men i söder kan man fortsatt räkna med temperaturer kring 20 grader.

”Det behövs regn”

Den som överväger att grilla i sommarvärmen får vara extra försiktig. Fortfarande är det torrt i skog och mark med risk för brand och det skulle behövas mer regn, menar SVT:s meteorolog Peter Stenborg.

– Det är jättetorrt och det kan man bland annat se på att det är fara för skogsbränder i stort sett i hela Götaland. Det är mycket torrt i delar av Skåne.

Åskvädret över Europa drar vidare

Annat är det i Europa. Där har stora regnmängder och våldsamma översvämningar orsakat omfattande skador och lett till att minst tre personer har omkommit. Det kraftiga skyfallet, som har befunnit sig över Tyskland rör sig nu in över Frankrike och fortsätter mot sydost.

– Det är kraftiga åsk- och regnskurar men det ser ut att lugna ner sig. Det blir inte lika extremt som tidigare i veckan, säger Peter Stenborg.

Värst drabbade är de centrala delarna av Europa samt Polen och delar av Alperna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.