Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: TT

Statsvetare: Maktspricka i SD efter Åkessons sjukskrivning

Uppdaterad
Publicerad

Sedan SD:s partiledare Jimmie Åkesson sjukskrev sig har konflikter i partiet nått offentlighetens ljus. – Jag upplever det som om Åkesson var mycket bättre på att hantera konflikter internt, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap.

I dag kom beskedet att Åkesson förlänger sin sjukskrivning fram till den 31 mars. Det var den 17 oktober 2014, en dryg månad efter riksdagsvalet, som Jimmie Åkesson sjukskrev sig för utbrändhet.

– Sedan dess har instabilitet präglat partiet. När Åkesson ledde partiet strävade han efter normalisering och samverkan med andra partier. Men nu har SD fällt budget och inte velat samarbeta. Det finns också en tydlig maktspricka i partiet, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och också socialdemokrat.

Hur märker man av den?

– Söder finns på ena kanten, Karlsson, Jomshof och Åkesson på den andra. Sprickan kan ha funnits där redan tidigare, men sedan Åkessons sjukskrivning har den nått offentlighetens ljus.

Mattias Karlsson har sagt att han inte aspirerar på partiledarposten och att Åkesson är saknad, något som Ulf Bjereld tror stämmer.

– Karlsson verkar inte riktigt bekväm i ledarrollen och han ställde dessutom in sin medverkan i misstroendeförklaringen mot Stefan Löfven och en pressträff. Åkesson var oerhört populär och personifierade partiets framgång, men frågan är om han alls kommer att komma tillbaka.

Vad tror du om SD:s framtid?

– Hittills har partiet bara gått framåt, men avgörande är hur Åkessons efterträdare kan hålla samman partiet. Åkessons starkaste kort var att han hanterade konflikter internt och att han kunde hålla samman partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.