Anna Kinberg Batra, Annie Lööf och Jimmie Åkesson under riksmötets öppnande tidigare i veckan. Foto: TT

Statsvetare: Regeringsmakten är som en lågt hängande gyllene frukt för alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen fortsätter att brottas med sitt förhållande till SD. Dörren till samarbete är fortsatt stängd, men flera uttalanden på senare tid tyder på att inställningen till partiet är på väg att ändras.

–Det går fort från avskyvärt och vedervärdigt till fullkomligt normalt i svensk politik, säger statsvetaren Katarina Barrling till SVT:s Agenda. 

Under Fredrik Reinfeldts tid rådde som en uppställd vägg mellan allianspartierna och Sverigedemokraterna. Men på senare tid, efter decemberöverenskommelsens fall och i takt med att de flesta partier skärpt sin flyktingpolitik, har en förändring börjat synas.

–Från att ha varit fullkomligt oberörbara har vi nu fler och fler partiledare på allianssidan som talar om Sverigedemokraterna på ett sätt man inte kunde höra för bara ett år sedan, säger hon.

Agenda

Ett exempel på det är Agendas partiledardebatter. 2011 var motviljan så stor att Socialdemokraternas Håkan Juholt och Vänsterpartiets Lars Ohly hoppade av eftersom de vägrade stå på samma sida i studion som Sverigedemokraterna.

Busch Thor blev lycklig

I den senaste partiledardebatten i maj fick Jimmie Åkesson istället uppskattning från Kristdemokraternas Ebba Busch Thor för ett förslag om att låta små byggbolag delta i kommunernas upphandlingar.

–Du ser lycklig ut? noterade programledare Anna Hedenmo.

– Ja, som gammalt kommunalråd vet jag att det är precis det här som behöver ske i landet, svarade Ebba Busch Thor. 

– Att se Ebba Busch Thor bekräfta att hon är lycklig över det Jimmie Åkesson säger, det kan man kalla förändring. Det går fort  från avskyvärt och vedervärdigt till fullkomligt normalt i svensk politik, säger Katarina Barrling.

Komplicerat förhållande 

I veckan uppmanade Liberalernas partiledare Jan Björklund statsminister Stefan Löfven att bjuda in Sverigedemokraterna till blocköverskridande samtal.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra sade tidigare i höst att hon betraktar Sverigedemokraterna som ett rasistiskt parti. Men trots flera påtryckningar, ville hon inte gå längre än att säga att samarbete ”inte är aktuellt”. Ordet aldrig ville hon ta i sin mun.

Det skarpaste motståndet kommer från Centerledaren Annie Lööf.

– Man ska vara medveten om att fäller man en regering med ett visst underlag ska man vara beredd att regera med det underlaget. Jag är inte beredd att regera med stöd av Sverigedemokraterna, sade hon i SVT:s Agenda i våras.

Lågt hängande frukt

Situationen är både lockande och frustrerande för allianspartierna, säger Katarina Barrling.  

– Regeringsinnehav är för alliansen i dessa dagar som en lågt hängande gyllene frukt. Ett äpple som hänger där, som skulle vara så lätt att ta och få regeringsmakten, makten och härligheten.  Men som man ändå inte kan ta, för i det där äpplet finns Sverigedemokraterna.  Sverigedemokraterna har setts och beskrivits som besudlade, orena. Man ska inte beröra dem och därför kan de inte ta den lågt hängande frukten, säger hon.  

Vill regera med M och KD

På Jimmie Åkessons sommartal i Sölvesborg sade han själv att det mest naturliga vore att bilda en mittenhögerrering tillsammans med M och KD. Han tillade samtidigt att det var osäkert om Kristdemokraterna skulle klara riksdagsspärren, och att de kanske ändå inte behövdes.  

Åkesson var tydlig med att han inte hyser några varmare känslor för politikerkollegorna. Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé kallade han för ”en liten lort”. Även Ebba Busch Thor (KD), Annie Lööf (C) och Roger Haddad (L) fick kängor för utspel de gjort. 

Vilka krav ställer Jimmie Åkesson för att stödja en alliansregering? Sverigedemokraternas partiledare gästar SVT: s Agenda ikväll kl 21.15 i SVT2 och på SVT Play. 

Hur bör allianspartierna förhålla sig till SD? Samtal med de liberala ledarskribenterna Alice Teodorescu (Göteborgs-Posten) och Alex Voronov (Eskilstuna-Kuriren).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet