Stölder av reservdelar ökar. Foto: TT

Stölder av reservdelar ökar

Uppdaterad
Publicerad

Bilstölder är inte längre lika vanligt. Nu riktar de kriminella istället in sig på reservdelar. Internationella ligor ligger bakom stölderna och bildelarna säljs utomlands.

Navigationssystem, xenonstrålkastare, airbags och backspeglar. Det är vad tjuvligorna koncentrerar sig på. Under årets tre första kvartal 2015 stals nästan lika många reservdelar, 1.401 stycken, jämfört med hela förra året då 1.467 stals.

På försäkringsbolaget If är man oroad av utvecklingen för att det kan leda till höjda premier för kunderna.

– De här delarna fungerar i många olika bilar så det finns en stor marknad, säger Caroline Uliana, presschef på If till SVT Nyheter.

Bilstölder minskar men reservdelsstölder ökar

Antalet bilstölder har minskat med 70 procent de senaste tio åren på grund av de avancerade startsystemen. De bilar som nu stjäls är lyxigare bilar med ett värde på över 500.000 kronor.

– För bara personbilar kommer kostnaden i år att bli över 600 miljoner kronor för stulna bilar och bildelar och det är en ökning jämfört med förra året. Vi ser också att andelen reservdelsstölder ökar i förhållande till personbilsstölderna. Det är organiserade ligor som får uppdrag att åka hit och stjäla till vissa bilmodeller, säger Caroline Uliana.

Säljs i Baltikum

Reservdelarna säljs i Baltikum och Ryssland. Branschorganisationen Larmtjänst hoppas att stölderna ska motverkas genom att bildelar stöldmärks med så kallad smart DNA som gör delarna lättare att spåra.

– Det är väldigt svårt att bygga bort problemen men det går naturligtvis att försvåra, till exempel att bygga navigationssystemet i flera delar. Men det testas nu att märka bildelarna med smart DNA och det har varit framgångsrikt, säger Thorbjörn Serrander på Larmtjänst.

Kräver mer av polisen

Försäkringsbolagen önskar att polisen skulle göra mer.

– De gör väl vad de kan och de har en väldig pressad situation just nu. Men vi önskar att de skulle ha större fokus på de här brotten. Många gånger känns det som att vi försäkringsbolag får betala och ta smällen och så kan det inte fortsätta, säger Caroline Uliana på If.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.