Foto: SVT

Stöldvåg av rattar och airbags från personbilar

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att nya bilar blivit svårare att stjäla, inriktar sig kriminella allt mer på stölder av delar från personbilar. Bara under de senaste åren har bildelar för över 360 miljoner kronor stulits i Sverige, visar ny statistik från Larmtjänst som SVT Nyheter tagit del av.

– Jag satte mig i bilen och upptäckte att det inte fanns några backspeglar. De var stulna, säger Tommy Arvidsson, stölddrabbad bilist i Stockholm. 

Under de senaste tio åren har antalet bilstölder minskat med cirka 70 procent. Samtidigt har stölderna av bildelar ökat rejält.

– Det som stjäls är främst airbags, rattar, navigationssystem och vissa strålkastare, säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst som arbetar med försäkringsrelaterad brottslighet.

År 2011 noterades drygt 1.000 stöldtillfällen, en siffra som i fjol hade ökat till nästan det dubbla, 1.926.

Vilka ligger bakom stölderna?

– Det är internationella ligor. Vi ser framför allt att bildelar går till Baltikum, men även i viss mån till Polen, säger Mats Galvenius.

Centrum för bilstöldsindustri

Polisen har under perioder gripit personer som ägnar sig åt stölder av bildelar.

– Litauen är centrum för Europas bilstöldsindustri. Dit importeras en massa skrotbilar från olika länder. Bilarna måste repareras och till det behövs mycket reservdelar, säger kriminalinspektör Lars Stervander vid regionala kriminalenheten i Stockholm.

Under de senaste fem åren ligger summan för stulna bildelar, inklusive skadekostnader, på över 360 miljoner kronor, enligt Larmtjänst.   

– I fjol passerade vi över 100 miljoner kronor i kostnader för försäkringsbolagen. Kostnadsökningen är nu cirka 30 procent per år, säger Mats Galvenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.