Foto: TT

Stopp för alkoglass

Uppdaterad
Publicerad

Det kryphål i lagen som tillåter att alkoglass säljs i vanliga affärer ska nu täppas till. Det säger folkhälsominister Gabriel Wikström till Dagens Nyheter, med anledning av att glassen N´Ice, som innehåller 5 procent alkohol, börjat nå handeln.

– Det är uppenbart att man vänder sig till barn och unga i första hand, och det är just barn och unga som vår modell starkast uttrycker att vi ska skydda med alkoholpolitiken, säger Wikström till tidningen.

Att glassen får säljas i den vanliga handeln trots att den innehåller lika mycket alkohol som starköl beror på att den inte är en dryck. Annars hade den hamnat på Systembolaget.

Gabriel Wikström har därför beslutat att tillsätta en snabbutredning för att täppa till kryphålen i lagen som gör det möjligt att sälja glassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.