Polisens kriminaltekniker bär ut kassar från en företagslokal i Sollentuna i norra Stockholm i samband med ett tillslag natten mot måndagen. Foto: Foto: Johan Nilsson / TT

Stor polisinsats i Sollentuna – uppges ha koppling till terrormisstänkte 39-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen slog under natten till mot en företagslokal i Sollentuna, norr om Stockholm. Ett vittne som SVT Nyheter pratat med beskriver insatsen som massiv, och ägaren bekräftar för flera tidningar att man tidigare varit i kontakt med den 39-årige man som misstänks för terrordådet i Stockholm i fredags.

Bilder från tillslaget visar hur polisens tekniker bär ut kassar från en företagslokal, natten mot måndag. Ett vittne på plats berättar för SVT Nyheter att en massiv insats drog igång sent på söndagskvällen då flera polisfordon, med bland annat tungt beväpnade polismän, rullade in på adressen.

LÄS MER: Detta vet vi om attacken

Terrordådet i Stockholm

Polisen har inte velat kommentera uppgifterna om insatsen.

– När det gäller enskilda händelser så kommenterar vi inte dem och eventuell koppling till dådet. Men rent allmänt så jobbar vi vidare i ärendet med oförminskad styrka, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till TT.

Enligt Expressen och Aftonbladet har tillslaget gjorts inom ramen för den utredning som pågår efter terrordådet i centrala Stockholm i fredags eftermiddag.

”Aldrig jobbat för oss”

Ägaren till ett av de företag som finns på adressen bekräftar för tidningarna att företaget varit i kontakt med den 39-årige man som sitter anhållen misstänkt för att ha kört lastbilen rakt in i Åhléns city och dödat fyra personer.

– Han jobbade åt en annan saneringsfirma som vi tog in som underentreprenör för ett jobb. Han har aldrig jobbat för oss, säger företagsägaren till SVT Nyheter.

39-åringen ratades på jobbintervju

Ägaren säger till Aftonbladet att han hörts av polis gällande sina kopplingar till 39-åringen. Den nu terrormisstänkte mannen ska ha varit på en arbetsintervju hos företaget 2016, men intervjun ska inte ha lett till någon anställning.

– Han sökte jobb hos mig i höstas när jobbet hos underentreprenören tog slut, men han fick inte jobbet. Han pratade dålig svenska och hade inte den spetskompetens vi var ute efter, säger företagsägaren till SVT Nyheter.

LÄS MER: Samtliga fyra dödsoffer identifierade

Samme man som sökte jobbet hos Sollentuna-företaget förra året sitter nu alltså anhållen för terrorbrott genom mord. Sent på söndagskvällen meddelade Stockholms läns landsting att nio personer fortfarande betecknas som skadade.

Läget har emellertid förbättrats något, totalt sju är lindrigt skadade och två vårdas fortfarande på intensivvårdsavdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet