13 juni stundar ett nytt kungligt bröllop i Stockholm och polispådraget är stort. Exakt hur stort vill polisen inte avslöja. Foto: TT

Stort säkerhetspådrag vid kungligt bröllop

Uppdaterad
Publicerad

Nästa lördag stundar ett nytt kungligt bröllop i Stockholm och polispådraget är stort. Exakt hur stort vill polisen inte avslöja.

Det blir ett gigantiskt säkerhetsarrangemang kring bröllopet mellan prins Carl Philip och Sofia Hellqvist i Stockholm 13 juni. Flera tusen poliser, militärer och annan säkerhetspersonal kommer att kanta kortegevägen och andra utsatta platser.

Omfattande bevakning

– Det kommer många prominenta gäster. Flera av dem har ett stort skyddsvärde, då är det naturligt för oss att kontrollera såväl land som vatten och i luften. Och det blir flygförbud över delar av Stockholm, säger Polisens presstalesperson Kjell Lindgren till  SVT Nyheter.

Carl Philip och Sofia gifter sig

Svensk polis har ju varit inblandad i flera omfattande bevakningar de senaste åren, bland dem två kungliga bröllop och president Barack Obamas besök i Stockholm för knappt två år sen. Och nu, den 13 juni i Slottskyrkan i Stockholm, är det dags för bröllopet mellan prins Carl Philip och Sofia Hellqvist.

Kilometerlånga kravallstaket

– Vi gör allt vi kan för att det ska bli säkert för brudparet, deras gäster och åskådarna, säger Kjell Lindgren som dock inte vill ge någon exakt siffra över hur stor polisinsatsen blir.

Kortegevägen kommer att kantas av kilometerlånga kravallstaket, och polisens bombtekniker ska kontrollera byggnader och hotellrum. Bland mycket annat undersöker också dykare vattnen i jakt på farliga föremål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Carl Philip och Sofia gifter sig

Mer i ämnet