Rysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev. Foto: SVT

”Struntprat att Ryssland utgör ett hot”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev, medger att relationen mellan Sverige och Ryssland befinner sig ” i en återvändsgränd”. Men att Ryssland skulle utgöra ett hot mot Sverige är struntprat som beror på en kampanj i svenska medier, säger Tatarintsev i Ekots lördagsintervju.

Tatarintsev säger att uppfattningen att Ryssland skulle utgöra ett hot beror på en ”hysterisk propagandakampanj i svenska medier”. Den ryske ambassadören återkommer gång på gång under Ekots lördagsintervju till att svenska journalister bär ansvaret för att Ryssland utmålas som ett hot.

– Det är struntprat, säger Tatarintsev.

Den ryske ambassadören pekar på händelserna i Ukraina och den svenska regeringens ställningstagande mot Ryssland i konflikten som en av orsakerna till att relationen mellan Sverige och Ryssland har nått en bottennivå. Han hävdar att Ryssland har gjort mycket för att förbättra relationen, utan att närmare precisera vad.

Ryssland har kallats upp till svenska UD med anledning av flygkränkningar av svenskt luftrum 2014, men Viktor Tatarintsev lyfter fram att Nato-flyg kränkte svenskt luftrum under samma period.

Sverige har ett långgående samarbete med Nato och frågan om ett svenskt medlemskap har aktualiserats under senare tid. Ryssland har sagt att ett svenskt Nato-medlemskap skulle få ”militärtekniska konsekvenser”. Tatarintsev säger att det inte ska ses som ett hot från ryska företrädare.

Tatarintsev svarar också på frågor om den begränsade pressfriheten  och menar att det är en ”förvrängd bild av det ryska samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.