Karolinska institutet utser i dag nobelpristagaren i fysiologi eller medicin, som här 2015 års pristagare Tu Yougou. Efter Macchiarini-skandalen menar kritiker att de borde pausa med Nobel-uppdraget. Foto: TT

”Svårt för KI att dela ut Nobelpriset med hedern i behåll”

Uppdaterad
Publicerad

I dag skrivs ett nytt kapitel i Macchiariniaffären när den oberoende utredningen om Karolinska Institutets agerande offentliggörs. Det internationellt topprankade forskningsinstitutets styrelseordförande Lars Leijonborg avgick redan i fredags, och granskningen väntas leverera hård kritik. – Det blir svårt för Karolinska Institutet att dela ut nobelpriset med hedern i behåll efter det som skett, säger professor emeritus och etikexpert Bo Risberg till SVT Nyheter.

Det är förmodligen Sveriges största medicinska skandal.

För några år sedan var den internationellt erkände kirurgen Paolo Macchiarini Karolinska Institutets supervärvning – nu misstänks han för att ha förskönat sina forskningsresultat, och för att 2011 ha utfört experimentella transplantationer på människor, utan nödvändig etikprövning och utan att metoden först prövats på djur. Två patienter dog och en patient intensivvårdas fortfarande på sjukhus flera år senare.

Macchiarini-skandalen

Macchiarini anmäldes

2014 anmäldes Macchiarini av fyra läkare på Karolinska Universitetssjukhuset för att ha förvanskat resultaten av sina plaststrupeoperationer i vetenskapliga artiklar, bland annat i den prestigefyllda tidskriften Lancet. 

När KI då genomförde en egen granskning av Macchiarinis verksamhet 2015 ansåg varken det etiska rådet eller dåvarande rektor Anders Hamsten att Macchiarini hade gjort sig skyldig till forskningsfusk, och Hamsten menade att hans förtroende för Macchiarini var intakt.

Avgick efter SVT-serie

Men efter att SVT tidigare i år sände dokumentärserien ”Experimenten”, tvingades rektor Anders Hamsten avgå, och flera andra personer med nyckelposter inom KI lämnade sina uppdrag, bland andra sekreteraren i KI:s Nobelkommitté Urban Lendahl, som varit en av de som förespråkat att Paolo Macchiarini skulle anställas. 

En oberoende utredning beställdes i februari och tidigare rikspolischefen Sten Heckscher fick uppdraget att leda granskningsarbetet. Heckscher valde den finländske professorn Carl Gahmberg och författaren Ingrid Carlberg, och nu, sju månader senare ska resultatet presenteras.

KI:s egen handläggning har granskats

Det är främst inte misstankarna om forskningsfusk som har utretts, utan KI:s egen handläggning av ärendet – hur det gick till när Paolo Macchiarini rekryterades och hur KI har skött sitt ansvar som arbetsgivare och forskningsinstitution. Och för Sveriges förnämaste medicinska universitet, som ju också delar ut Nobelpriset i medicin, är det mycket som står på spel. Kritiken mot KI har varit massiv, och Karolinskas anseende riskerar att svärtas ner. Frågan är nu vad institutet borde ha gjort annorlunda.  

– Det här är den största medicinska skandalen i Sverige någonsin, och förtroendet för sjukhuset och institutet har påverkats inom landet och inte minst utomlands. Det har ju uppmärksammats ordentligt runtom i de stora internationella medierna, där man undrar hur någonting sådant här kan hända, säger professor emeritus Bo Risberg till SVT Nyheter.

”Etikens Tjernobyl”

Bo Risberg var tidigare ordförande i forskningsetikkommittén och sekreterare i den regionala etikprövningsnämnden i Göteborg. När skandalen rullades upp kallade han Karolinska för ”etikens Tjernobyl” i ett debattinlägg i Läkartidningen, en text som fick mycket stor spridning.

I dag hoppas Risberg att utredningen ska tvinga det internationellt topprankade forskningsinstitutet att göra avbön. 

– Nobelkommittén vid institutet utser ju nobelpristagarna, och det kan vara svårt att göra det med hedern i behåll efter det som har skett. Det är ju inte bara skandalen med patienterna, utan det är ju också hanteringen efteråt med mörkläggningen. Jag föreslår att man ska göra uppehåll med att utse nobelpristagare de kommande en eller två åren för att markera att man tar avstånd från det som har hänt, och också som en ursäkt till de som har drabbats av detta.

Polisen utreder

I mitten av förra veckan fick Karolinska universitetssjukhuset skarp kritik i en oberoende utredning av sjukhusets agerande i ärendet med kirurgen Paolo Macchiarini.

Parallellt pågår också en polisutredning om operationerna och har rubriceringen grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. 

Fakta: Utredningar efter Macchiarini-affären

  • Ett tiotal utredningar pågår kring den så kallade Macchiarini-affären. 
  • Bara på KI pågår just nu fem olika utredningar. 
  • Olika aspekter av Macchiarinis verksamhet har anmälts till polis och åklagare, som inlett en förundersökning där han misstänks för vållande till annans död. 
  • På regeringsnivå utreds behovet av en ny process för oredlighetsutredningar. Vidare har regeringen tillsatt en kommitté som ska utreda behovet av en ny etikprövningslag. 
  • Karolinska sjukhuset (KS) beställde en extern utredning av de tre operationer där Macchiarini gav patienter syntetiska luftstrupar. Utredningen presenterades i den 31 augusti och levererade svidande kritik av sjukhusets hantering av operationerna med de syntetiska luftstruparna.

BAKGRUND: TURERNA KRING PAOLO MACCHIARINI

2010: Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini anställs som gästprofessor på Karolinska institutet (KI). Samtidigt anställs han på deltid som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS). 

2011-2012: Macchiarini utför tre operationer med konstgjorda luftstrupar på KS. Två av patienterna är nu döda. En lever, men vårdas på sjukhus i USA. 

2013: KS stoppar alla fortsatta operationer med syntetiska luftstrupar. 

2014: Tre olika anmälningar där Macchiarini anklagas för forskningsfusk lämnas in, en av en belgisk forskare och två av fyra läkare vid KS. 

2015: Varken KI:s etiska råd eller dåvarande rektor anser att Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Dock avslutas hans gästprofessur och han får en tidsbegränsad anställning som forskare. 

2016: SVT sänder dokumentärserien ”Experimenten” där Macchiarinis forskning ifrågasätts. Flera på nyckelposter inom KI lämnar sina uppdrag: Urban Lendahl, sekreterare i KI:s Nobelkommitté, rektor Anders Hamsten, forskningsdekan Hans-Gustaf Ljunggren, rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke. KI avskedar Paolo Macchiarini.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet