Foto: BERITAtv3

Svensk man dömd till döden i Malaysia

Uppdaterad
Publicerad

En svensk man har dömts till döden i Malaysia för narkotikasmuggling.

Den 44-årige mannen greps på Kuala Lumpurs flygplats i december 2011. Enligt lokala medier ska mannen, som driver en bar i thailändska Pattaya, då ha haft 4,3 kilo metamfetamin gömt i sitt bagage.

Dödsdomen mot mannen föll i går då han förklarades skyldig till olaglig narkotikahandel. Domen bekräftas av UD:s presstjänst.

– Vi har ingen information om han kommer att överklaga domen ännu, säger Catarina Axelsson på UD:s presstjänst till SVT Nyheter.

Mannen, som kommer från Mellansverige, har suttit häktad sedan gripandet och har då fått besök av ambassaden regelbundet, uppger Axelsson.

I övrigt har man ännu inga detaljer om bevisningen mot svensken, hur han mår eller hur han ställer sig till domen.

Familjen skärrad

– Det är fruktansvärt. Jag är jätteskärrad och vet inte hur jag ska reagera. Det är lite svårt att ta in just nu, säger mannens exfru när SVT når henne.

Det var några år sen de hade kontakt men hon säger att hon ska göra allt för att stötta honom.

– Jag kommer att göra allt jag kan för att finnas där för honom, men i dagsläget vet jag tyvärr inte om jag kommer att kunna åka ner och vara där för honom på plats.

Många väntar på verkställande

– Malaysia utdömer dödsstraff för ett antal brott, inklusive narkotikasmuggling. Flera hundra personer sitter just nu och väntar på verkställande av dödsstraff, säger Catarina Axelsson på UD:s presstjänst.

Den senaste avrättningen ska ha utförts 2010.

– Malaysia går mot ett avskaffande av dödsstraffet, men det kan ta tid. Sverige och EU fortsätter att aktivt arbeta mot dödsstraff, både bilateralt och multilateralt, säger Catarina Axelsson.

Nio personer vittnade

Domaren i rättegången, Noor Azian sade att mannen hade förnekat anklagelserna men inte lyckats presentera tillräckliga bevis på sin oskuld.

– Det finns inga andra alternativ, domstolen måste döma till döden enligt vad lagen säger, säger hon enligt den malaysiska tidningen New Straits Times.

Nio personer vittnade i rättegången.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.