Foto: BERITAtv3

Dödsdömde svensken: Jag är oskyldig

Publicerad

I veckan dömdes en 44-årig svensk till döden i Malaysia.

Nu talar han ut i en intervju med Expressen:

– Jag vet att jag är oskyldig, säger han.

Den 44-årige mannen greps på Kuala Lumpurs flygplats i december 2011. Han ska då ha haft 4,3 kilo metamfetamin gömt i sitt bagage. Nu säger han själv att han inte har någon aning om hur det hade hamnat där:

– Jag var chockad. Jag förstod ingenting. Jag var helt stum. Ingen skulle i det läget tro på mig vad jag än sade. Sen skickade man narkotikan till ett laboratorium. Man säger att det var sex kilo amfetamin och 4,33 kilo metaamfetamin.

”Känner mig deprimerad”

Expressen har träffat honom i Kajang-fängelset dit han fördes i veckan efter att domen föll mot honom. De gjorde intervjun i ett besöksbås där reportern fick prata via en telefon med den dödsdömde svensken som satt bakom ett galler och en plexiglasskiva.

– Jag har blivit dömd till döden. Hur kan man egentligen känna sig? Jag vet inte vad jag ska svara. Jag känner mig deprimerad, säger han.

Expressen: Hur är Kajang-fängelset?

– Jag sitter helt själv i ett litet rum. Det finns ingen att prata med. Alla dödsdömda får egen cell. Här sitter jag 24 timmar om dygnet. Det finns ingen toalett, bara ett hål i golvet. Det stinker otroligt mycket från avloppet. Det finns heller inget rinnande vatten. Jag får vatten i en hink om jag behöver. Ur hinken kan jag skopa vatten om jag vill tvätta mig.

Hundratals väntar på döden

Enligt Catarina Axelsson på UD:s presstjänst sitter flera hundra personer just nu och väntar på verkställande av dödsstraff. Den senaste avrättningen ska ha utförts 2010.

– Malaysia går mot ett avskaffande av dödsstraffet, men det kan ta tid. Sverige och EU fortsätter att aktivt arbeta mot dödsstraff, både bilateralt och multilateralt, sa Catarina Axelsson till SVT tidigare i veckan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.