Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad skiljer den ryska kopian av Wikipedia från originalet? SVT har analyserat tre artiklar – se resultatet i klippet ovan. Foto: SVT

Ryssland förbereder nedstängning av Wikipedia – så ser den ryska kopian ut

Publicerad

Wikipedia har länge varit en nagel i ögat för den ryska regimen. Wikimedia Foundation har bötfällts med mångmiljonbelopp, bland annat för att man vägrat radera artiklar om Rysslands krigsbrott i Butja. Nu har en ny lag trätt i kraft som gör det möjligt att förbjuda Wikipedia helt.

Sedan kriget i Ukraina bröt ut har oberoende medier blockerats i Ryssland, en efter en. För att komma åt otillåtna hemsidor har ryssarna använt VPN. Men tidigare i år förbjöds VPN och för några veckor sedan infördes ytterligare ett förbud – mot spridning av information om hur man går tillväga för att kringgå blockeringar.

Wikipedia, som har flera artiklar om VPN, strider alltså mot rysk lagstiftning. Det påpekar Anton Gorelkin, vice ordförande i kommittén för informationspolitik och kommunikation.

Kriget i Ukraina

– Det är uppenbart att Wikipedia har blivit ett instrument i det pågående informationskriget där man rensar bort proryska åsikter, säger han på sin Telegramkanal.

Kopierat och rensat Wikipedia

För att ge ryssarna information som har godkänts av Kreml har flera kopior av Wikipedia skapats. Den senaste och mest innehållsrika heter Ruwiki.

– Man har helt enkelt kopierat närmare två miljoner artiklar från den ryskspråkiga Wikipedia och rensat bort all information som man anser vara skadlig. Till exempel går det inte att hitta utredningar från Navalnyjs antikorruptionsfond, berättar Michail Gruznov, grundare av Wikiganda som granskar artiklar skrivna på ryska på Wikipedia.

Wikiganda har bland annat avslöjat hur Jevgenij Prigozjins trollfabrik jobbade med att ändra Wikipedia-artiklar i syfte att svartmåla Rysslands oppositionella och hylla regimen. Ett avslöjande som ledde till att Prigozjins medier som användes som informationskälla på Wikipedia blockerades.

”Ruwiki filtrerar bort lögner”

Förra veckan sa ministern för digital utveckling, Maksut Shadaev, att Ryssland än så länge inte tänker blockera Wikipedia. Men rösterna för en nedstängning har blivit fler, samtidigt som det satsas mycket på den ryska kopian.

– Ruwiki filtrerar Wikipediaartiklar från lögner. Det är viktigt att vi skapar egna resurser där våra medborgare kan hämta objektiv information rensad från propaganda, säger Gorelkin på Telegram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet