Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: AFP

Ryssar rundar internetblockaden – miljoner fler VPN-användare

Uppdaterad
Publicerad

Flera nyhetssajter och sociala medier blockeras i Ryssland.

Men allt fler invånare har nu börjat hitta tekniska lösningar för att komma runt systemet.

– Vi har ingen tv hemma och får nyheter bara via internet, säger Egor, bagare från Moskva, till SVT.

138 000 hemsidor har blockerats i Ryssland sedan krigets början, enligt Rysslands chefsåklagare Igor Krasnov. Bland de ryska oberoende mediekanaler och sociala medier som Instagram och Facebook.

Siffran har kritiserats av den ryska icke-statliga organisationen Roskomsvoboda, som uppger att det snarare handlar om 5 300 blockerade sidor och länkar.

VPN-användande ökar kraftigt

Men det har fått invånarna att hitta nya vägar.

VPN-appar anonymiserar användarens plats och identitet, vilket gör att det går att komma åt förbjudna hemsidor. Antalet VPN-användare i Ryssland har nu ökat från 1,6 miljoner i februari till 24 miljoner i juli, enligt siffror som den brittiska tidningen Times har tagit del av.

– Vi har ingen tv hemma och får bara nyheter via internet. För att fördjupa mig i ett eller annat ämne använder jag hemsidor som jag når via VPN, säger Egor, bagare från Moskva, till SVT.

”Det är obekvämt”

Ryska myndigheter försöker minska användning av VPN och blockerar även VPN-tjänster. Det har också gjort att många – nyhetsredaktioner, företag och privatpersoner – gått över till sociala medieplattformen Telegram.

– Det är obekvämt att gå in och koppla upp sig via VPN hela tiden. Därför läser jag nyheter på Telegram istället, säger Egor.

Egor använder även Instagram för att marknadsföra sitt bageri och ta del av recept.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.