Foto: TT

13 ryska medborgare åtalas för inblandning i USA:s presidentval

Publicerad

En amerikansk federal åtalsjury åtalar 13 ryska medborgare och tre ryska företag, som anklagas för inblandning i USA:s presidentval. Detta meddelade specialutredare under fredagen.

Amerikanska specialutredare säger att ryssarna anklagas för planer på att bedra USA, enligt Reuters. Tre av de åtalade anklagas för planer på att begå bedrägeri och ekobrott, och fem åtalas för grov identitetsstöld.

Det ryska företaget Internet Research Agency – som kallats ”trollfabrik” – finns bland de åtalade företagen, uppger Reuters.

Enligt amerikanska rättsliga dokument ska ryssarna ha börjat blanda sig i amerikanska politiska processer – inklusive presidentvalet 2016 – så tidigt som 2014.

Bedrev ”informationskrig”

USA:s vice justitieminister Rod Rosenstein uppger att det inte finns några bevis för att inblandningen påverkat valresultatet, skriver nyhetsbyrån AP.

Några av de åtalade ska ha utgett sig för att vara amerikaner och kommunicerat med individer med kopplingar till Donald Trumps presidentkampanj.

Ryssarnas aktiviteter ska ha syftat till att stödja Donald Trump och motarbeta Hillary Clinton genom ”informationskrig”.

De åtalade ska ha använt amerikanska medborgares personnummer och födelsedatum för att öppna PayPal-konton och skaffa sig falska körkort.

Dolde sitt ursprung

Några av de åtalade ska också ha rest till USA, eller använt amerikansk IT-infrastruktur, för att dölja sitt ryska ursprung.

Enligt åtalet hade de åtalade ”ett strategiskt mål att så misstro i det amerikanska politiska systemet, inklusive presidentvalet 2016”. Ryssarna uppges ha iscensatt politiska kampanjer och köpt reklamutrymme medan de utgett sig för att vara USA-baserade gräsrotsgrupper.

Ryssarna ska ha skapat flera sociala medier-sidor om politiska frågor såsom migration, Black Lives Matter-rörelsen, religion och annat. När de blev varse att Facebook samarbetar med specialutredaren försökte de förstöra bevis för att hindra utredningen.

”Ännu en antirysk framstötning”

Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesministeriet, kallar anklagelserna för ”absurda”. En rysk lagstiftare kallar åtalet för ”ännu en antirysk framstötning”, skriver Reuters.

– Amerikaner är väldigt känslosamma, de ser vad de vill se. Jag är inte upprörd över att stå på listan. Om de vill se djävulen, låt dem, säger den ryske affärsmannen Jevgenij Prigozjin – en av de åtalade – enligt nyhetsbyrån RIA.

Fakta: Muellers åtal

Visa
  • Tretton ryska medborgare och tre ryska företag åtalas i Mueller-utredningen för inblandning i USA:s presidentval.
  • Åtalen, väckta av en åtalsjury, gäller bland annat bankbedrägerier och identitetsstölder.
  • Det framgår av domstolsdokument som gjorts offentliga.
  • En del av de åtalade ska ha utgett sig för att vara amerikanska medborgare i kommunikation med individer med koppling till president Donald Trumps presidentvalskampanj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump och Ryssland

Mer i ämnet