USA-korrespondent Carina Bergfeldt: ”Det här slår ner som en bomb”

Uppdaterad
Publicerad

13 ryska medborgare åtalas för inblandning i amerikanska presidentvalet, meddelade den särskilde åklagaren Robert Mueller under fredagen. Beskedet väcker enorm uppmärksamhet i USA, säger SVT:s USA-korrespondent.

– Det här är en stor historia. 13 personer åtalas, och alla misstänks för bedrägeri mot USA. Fem av dem är misstänkta för identitetsstöld, det är det primära i åtalet, säger Carina Bergfeldt.

De som åtalats ska ha utgett sig för att vara amerikaner och på så sätt köpt annonser på sociala medier, som dels smutskastat Hillary Clinton och spridit falsk information om henne, och dels hyllat Donald Trump.

Trump och Ryssland

De åtalade ska även ha arrangerat falska gräsrotsorganisationer, där återigen ryssar låtsats vara amerikaner och arrangerat kampanjmöten på olagligt vis.

Hur överraskande är de här uppgifterna?

– Det här har slagit ner fullständigt som en bomb. Man har ju vetat om att Robert Mueller tittar åt alla möjliga håll i sin utredning, men att det var såpass omfattande var väldigt otippat. Och det märker jag inte minst på hur telefonen som ständigt surrar när det kommer nya nyhetsflashar från amerikanska medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet