Rader av utredningar och förhör pågår om Trumps medarbetares och Ryssland eventuella inblandning i valkampanjen 2016. Foto: SVT Design

Nyckelspelarna i senatsförhören om Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

I USA skapar förhören om president Trump och hans stabs kontakter med Ryssland stora rubriker. Flera olika utredningar pågår i kongressen och inom FBI. Frågan gäller om presidenten och hans medarbetare samarbetat Ryssland för att påverka det amerikanska presidentvalet 2016.

Här är nyckelspelarna som står i blickpunkten i Rysslandsutredningarna.

ROBERT MUELLER

Den förre FBI-chefen Robert Mueller leder nu en särskild utredning om Rysslandskopplingarna. Foto: Foto: TT
Trump och Ryssland

Den tidigare FBI-chefen och Comeys föregångare, utnämndes nyligen till särskild åklagare för ytterligare en utredning om den eventuella ryska kopplingen till Trumps team. Mueller har högt anseende som en oberoende och erfaren jurist.

Muellers team har befogenhet att utreda andra brott som skattebrott och pengatvätt som dyker upp i samband med utredningen. Hans team ska även undersöka om president Trump försökt att försvåra utredningen om USA:s rysskontakter och därmed hindra rättvisan, enligt anonyma källor till Washington Post. Denna nya vändning kom efter Trumps avskedande av James Comey.

Muellerutredningen har resulterat i åtal mot den förre kampanjchefen Paul Manafort och hans affärspartner Rick Gates för ekonomisk brottslighet i samband med uppdrag för ett pro-ryskt politiskt parti i Ukraina.

Utredarna har också förhört Trumps utrikespolitiske rådgivare under kampanjtiden, George Papadopoulos. Han har erkänt att ljugit om sina försök att arrangera ett möte mellan presidentkandidaten Trump och Rysslands president Putin.

Mueller har åtalat den förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn, den första i Trumpadministrationen att bli åtalad. Flynn åtalas för att ”avsiktligen och medvetet” gjort ”falska, påhittade och bedrägliga påståenden” till FBI om sina samtal med Rysslands dåvarande ambassadör. Flynn har erkänt och samarbetar med Muellerutredningen.

PAUL MANAFORT

Lobbyisten och affärsmannen Paul Manaforts kontakter med Ryssland undersöks av FBI. Foto: Foto: TT

Paul Manafort var tidigare kampanjchef hos Trump under sommaren 2016 och har arbetat i många år som strateg för republikanska presidentkandidater. Han åtalades den 30 oktober 2017 av Muellerutredningen för ekonomisk brottslighet i samband med uppdrag för ett pro-ryskt politiskt parti i Ukraina.

Manafort och hans affärspartner Rick Gates är de första att åtalas av den särskilde åklagaren Robert Mueller. De är anklagade för pengatvätt och skattebrott och sitter i husarrest. President Trump har twittrat att anklagelserna mot Manafort ligger långt tillbaka i tiden och att det inte finns fog för misstankar om samarbete mellan hans kampanjmedarbetare och ryska intressen.

RICK GATES

Affärsmannen och lobbyisten Rick Gates är åtalad för ekonomisk brottslighet i mångmiljonklassen. Foto: TT/AFP

Rick Gates har arbetat ihop som affärspartner med Paul Manafort i hans bolag under många år. De är åtalade för pengatvätt av mångmiljonbelopp via transaktioner mellan olika skalbolag. Gates följde med Manafort till president Trumps kampanjteam.

Enligt Washington Post var Gates ansvarig för det tal som Trumps fru Melania höll under partikonventet. Hon anklagades för att ha plagierat delar av ett tal av Michelle Obama.

Sedan Manafort sparkats från kampanjen i augusti 2016, fortsatte Gates att jobba i Trumps installationskommitté och en lobbygrupp fram till april 2017, då han entledigades på grund av Rysslandsutredningen. Manafort och Gates riskerar 20 års fängelse om de blir fällda.

GEORGE PAPADOPOULOS

George Papadopoulos, rådgivare i Trumps presidentkampanj, erkänner lögner om ryska kontakter. Foto: TT/AFP

George Papadopoulos var utrikespolitisk rådgivare i Trumps kampanjteam från mars 2016 och hade direktkontakt med företrädare för den ryska ledningen för att arrangera ett möte med Vladimir Putin och Donald Trump. Först förnekade han detta i FBI-förhör men erkände sedan att han haft kontakterna med Ryssland under tiden han arbetade för Trumpkampanjen.

JEFF SESSIONS

Trump sade i en tidningsintervju att han ångrar valet av Jeff Sessions som justitieminister – om han hade vetat att Sessions skulle vara jävig hade han aldrig valt honom. Foto: TT

Justitieminister Jeff Sessions är en av Donald Trumps mest lojala bundsförvanter. När han förhördes av senaten inför sitt tillträde som minister förklarade han att han inte haft några kontakter med ryssarna. Tidningen Washington Post kunde snabbt belägga att Sessions träffat den ryske USA-ambassadören Sergej Kisljak minst två gånger under valkampanjen.

Efter påtryckningar från demokrater hoppade Sessions av utredningen grund av risk för jäv.

JARED KUSHNER

Jared Kushner förhörs om sina kontakter med Ryssland om att upprätta direktkommunikation. Foto: Foto: TT

President Trumps svärson och nära rådgivare beskylls för att ha försökt att upprätta en direkt och hemlig kommunikationskanal med Ryssland. Kushner har en nyckelroll i FBI:s utredning på grund av sin viktiga roll i Vita huset.

I december 2016 träffade han den ryske ambassadören Sergej Kisljak i New York. Vid ett annat tillfälle mötte han bankdirektören Sergej Gorkov, nära allierad med president Putin. Gorkovs bank Vnesheconombank, är föremål för sanktioner av väst efter annekteringen av Krim.

Vita huset hävdar att mötet mellan Kushner och Gorkov inte var affärsrelaterat utan hade med installationen av den nye presidenten att göra. Banken har hävdat att samtalet handlade om affärer då Kushner fortfarande var ledare för familjens fastighetsbolag.

Mötet ägde rum när Kushners företag sökte finansiell hjälp för ett köp av ett kontorshus i New York. Den särskilde utredaren Robert Mueller ska nu även titta närmare på om Kushners affärsintressen kom i konflikt med hans kommande roll som rådgivare i Vita huset, enligt anonyma källor i Washington Post.

Även under sommaren 2016 ska Kushner ha mött den ryske USA-ambassadören tillsammans med den sedermera sparkade nationelle rådgivaren, Michael Flynn. FBI:s utredning ska försöka besvara om några löften om lättnader av sanktioner mot Ryssland diskuterades vid deras möten.

NATALIA VESELNITSKAJA

Den ryska stjärnadvokaten Natalia Veselnitskaja förnekar att hon haft information om Hillary Clinton. Foto: AP

Den 8 juli i år rapporterar New York Times att president Trumps son, Donald Trump Jr, hade ett möte med den ryska advokaten Natalia Veselnitskaja i Trump Tower i New York ett drygt år tidigare, innan hans far valts till president. Mailkonversationer släppta av Trump Jr visar att han träffade henne i tron om att hon arbetade för den ryska regeringen och skulle ge honom information som var skadlig för Hillary Clinton.

Veselnitskaja har sagt att hon är en privat advokat, att hon inte har några kopplingar till den ryska regeringen och att hon aldrig haft någon information om Hillary Clinton.

DONALD TRUMP JR

Donald Trump Jr har förhört om sina kontakter med en rysk advokat om information som kunde skada Hillary Clinton. Foto: Reuters/TT

President Trumps äldste son anklagades av New York Times för att ha mött Natalia Veselnitskaja i tron om att hon som representant för den ryska regeringen skulle hjälpa hans fars kampanj med känslig information om Hillary Clinton. Efter hård press har han offentliggjort samtliga mailkonversationer han haft med musikpublicisten Rob Goldstone. I dessa framgår att anklagelserna stämmer, och att Trump Jr träffade Veselnitskaja i tron om att hon var knuten till den ryska regeringen och skulle leverera information skadlig för Hillary Clinton. Detta har han medgivit i utskottsförhör men mötet med den ryska juristen gav ”ingen utdelning”.

The Atlantic har publicerat kommunikation mellan Donald Trump Jr och Wikileaks under presidentvalskampanjen. Amerikanska underrättelsetjänster misstänker att Ryssland försett Wikileaks med hackad information från det Demokratiska partiet.

JAMES COMEY

FBI-chefen James Comey anklagade president Trump för lögner vid fem tillfällen i sitt vittnesmål. Foto: Foto: TT

Den före detta FBI-chefen ledde utredningen om eventuell hackning under presidentkampanjen och även Trumpkampanjens kopplingar till Ryssland. Han vittnade inför senatens underrättelseutskott att president Trump i enrum uppmanat honom att lägga ner utredningen mot den tidigare nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.

Trump sparkade honom från utredningen. Det officiella skälet var att han inte gjorde ett bra jobb. Comey skrev ett avskedsbrev till sina medarbetare där han uppmanar sina kolleger att fortsätta att arbeta för sanning och rättvisa.

MICHAEL FLYNN

Michael Flynn fick sparken efter mindre än en månad för att han undanhöll uppgifter om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör. Foto: Foto: TT

President Trumps nationella säkerhetsrådgivare tvingades att avgå efter knappt en månad på sin post. Han kan ha brutit mot lagen när han inte redovisat betalningar han fått från ryska och turkiska intressen. Flynn har bland annat mottagit honorar på ca 400.000 kronor för ett tal vid ett event för den ryska statligt styrda tv-kanalen Russia Today.

Flynn undanhöll uppgifter om sina kontakter efter presidentvalet med den dåvarande ryske ambassadören Sergej Kisljak för vicepresidenten Mike Pence och fick därför sparken av Trump. Frågan är om Flynn diskuterade de sanktioner som president Obama införde mot Ryssland på grund av den ryska inblandningen i valkampanjen.

Enligt Wall Street Journal undersöker den särskilde åklagaren Robert Mueller om Flynn har förhandlat med Turkiets president Erdogan om att utlämna predikanten Fethullah Gülen från USA i utbyte mot miljontals dollar. Detta förnekas av Flynn.

Michael Flynn har åtalats av Mueller-utredningen för att ”avsiktligen och medvetet” gjort ”falska, påhittade och bedrägliga påståenden” till FBI om sina samtal med Rysslands dåvarande USA-ambassadör. Flynn har erkänt och har gått med på att samarbeta med utredningen. Flynn är första i Trumps administration som åtalas. De tre tidigare var medarbetare under presidentalskampanjen.

SERGEJ KISLJAK

Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak har arbetat länge som toppdiplomat. Foto: Foto: TT

Rysslands före detta USA-ambassadör är en veteran med lång diplomatisk karriär även under sovjettiden. Han har varit biträdande utrikesminister och tillträdde sin post i Washington 2008.

Det ingår i en diplomats roll att träffa centrala politiker. Frågorna gäller om Kisljak fått några löften under sina möten med rader av republikanska politiker som Trumps rådgivare Jared Kushner, den sparkade säkerhetsrådgivaren Michael Flynn och med justitieminister Jeff Sessions.

Han har även haft kontakter med politiker från det Demokratiska partiet. Toppolitikern Nancy Pelosi har förnekat att hon träffat Kisljak men det finns en bild som visar de båda i samma rum. Enligt CNN är Kisljak en toppspion som även rekryterar nya spioner, något som förnekas från officiellt ryskt håll.  

CARTER PAGE

Carter Page är en i Trumps team som träffade den ryske ambassadören under konventet Cleveland. Foto: Foto: TT

Carter Page tillhörde utkanterna av Trumps kampanjteam. Han har arbetat för det amerikanska finans-och försäkringsbolaget Merrill Lynch i Moskva och har via en egen firma samarbetat med det statliga ryska oljebolaget Gazprom.

I offentliga sammanhang och i samband med en föreläsning i Moskva har han verkat för bättre relationer med Ryssland och har betecknat anklagelserna om rysk påverkan på den amerikanska valrörelsen som överdrivna. 

Carter Page har erkänt möten med ryska regeringsföreträdare under 2016. Erkännandet gjordes under en utfrågning i kongressen om möjlig rysk inblandning i presidentvalet i USA. Det är tidningen The New York Times som avslöjar vad Page sade under förhöret i torsdags i representanthusets underrättelseutskott. Enligt tidningens källa berättade Page att han efter ett Rysslandsbesök i juli 2016 skickade mejl till åtminstone en av Trumps kampanjmedarbetare om sina intryck efter möten med regeringsföreträdare, politiker och affärsmän.

ROGER STONE

Roger Stone har varit en lojal partistrateg för många republikanska presidentkandidater. Foto: Foto: TT

Roger Stone är en frispråkig och excentrisk lobbyist som haft sitt finger med i det ofta smutsiga spelet om makten i Washington. Stone har under decennier arbetat som strateg för presidentkandidaterna Richard Nixon, Ronald Reagan och George Bush den äldre.Han har varit affärspartner med den åtalade Paul Manafort.

Han försökte tidigt uppmuntra Donald Trump att kandidera och har haft nära relationer med honom fram till augusti 2015. Enligt honom själv valde han då att avgå, enligt Trump fick han sparken.

Roger Stone utreds nu för sina underhandskontakter med Wikileaks och dess grundare, Julian Assange under hösten 2016. Roger Stone påstås även haft kommunikation med hackaren Guccifer 2.0 som tros ligga bakom hackning av e-post från Demokraternas högkvarter, vilket läcktes av Wikileaks.

JD GORDON

J.D. Gordon var rådgivare åt Donald Trump i försvarsfrågor och ska också förhöras om sitt möte med Rysslands ambassadör. Foto: Foto: Gage Skidmore

Den pensionerade marinofficeren JD Gordon är en av Donald Trumps närmaste rådgivare i försvarsfrågor. Han hade ett möte med den ryske ambassadören Sergej Kisljak under det republikanska partiets konvent i juli 2016. Gordon har i en intervju bekräftat att han talat om bättre relationer med Ryssland men inte om något stöd från rysk sida till valkampanjen.

Möten med diplomater är vanliga under partikongresserna men frågan gäller om Gordons och andras möten med ambassadören hade något samband med misstankarna om rysk inblandning i den pågående presidentkampanjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet