FBI-chefen fick sparken – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Efter att USA:s president Donald Trump sparkade chefen för FBI, James Comey, har mycket handlat om vilken roll FBI:s utredning av Rysslands inblandning i presidentvalet haft för presidentens beslut. I klippet ovan ger SVT Nyheter dig en guide om vad som hänt.

Det var i tisdags som Donald Trump gav James Comey sparken. Trump hävdar att avskedandet inte har att göra med utredningen av Rysslands inblandning i presidentvalet. Här följer sex frågor och svar om FBI-chefen, Trump och Rysslandsutredningen.

Hur började utredningarna om rysk inblandning?

Trump sparkar FBI-chef Comey

Den tidigare presidenten Barack Obama beordrade USA:s underrättelsetjänst att utreda misstankar om att Ryssland försökte påverka presidentvalet. Bakgrunden var ett dataintrång hos Demokraternas högsta partiorgan (Democratic National Committee) i juli 2016 och läckta mejl från Hillary Clintons kampanjledare månaden före valet i november. Obama ville ha en rapport innan han lämnade Vita huset i januari 2017.

LÄS MER: Trumps varning: Läck inte till media

Vad kom myndigheterna fram till?

Underrättelsetjänsten CIA, den federala polisen FBI och underrättelseorganet NSA redovisade att president Vladimir Putin beordrat en kampanj för att dels försvaga förtroendet för valsystemet, dels påverka valresultatet. Information stals, människor betalades för att skriva i sociala medier och försök att få opinionen att svänga understöddes. Allt detta har Ryssland förnekat.

Vad har Trump sagt om uppgifterna?

Trump har inte varit helt tydlig. Han har avfärdat rapporterna om att Ryssland skulle ha gjort detta å hans vägnar. Men har också sagt om dataintrången att han ”tror det var Ryssland”, men att det ”kan ha varit andra också”.

ANALYS: Sex förklaringar till avskedandet

Hur många utredningar pågår om Rysslands inblandning i valet?

Kommittéer i representanthuset och i senaten, men även justitiedepartementet och FBI, utreder fortfarande frågan. Vissa demokrater och Trump-kritiker vill även se en oberoende utredning.

LÄS MER: Här är Comeys avskedsbrev

Finns det något som pekar på kontakter mellan Trumps medarbetare och Ryssland före, under eller efter valet?

Michael Flynn fick sparken som nationell säkerhetsrådgivare i februari. Vita huset säger att han ljög för vicepresident Mike Pence om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak.

Kommer FBI-utredningen att fortsätta nu när Comey fått sparken?

FBI:s tillförordnade chef Andrew McCabe har inför representanthusets underrättelseutskott sagt att avskedandet av Comey inte kommer att påverka utredningen.

Han har också sagt att utskottet kommer att informeras om Vita huset försöker lägga sig i utredningen.

LÄS MER: Dokumenten som ger FBI-chefen sparken

Hade Comeys avskedande något att göra med FBI:s pågående utredning?

Vita huset säger att anledningen till att Comey fick sparken var att han inte gjorde ett bra jobb. Hur Comey hanterade utredningen kring Hillary Clintons mejl, bland annat hur han offentliggjorde beslutet att lägga ned den, har nämnts specifikt. Många demokrater och Trump-kritiker är tveksamma till den förklaringen och pekar på tidpunkten för avskedandet, som bland annat sammanfaller med utfrågningar i senaten och representanthuset om Rysslands inblandning i valrörelsen. Trump och hans stab tillbakavisar att avskedandet skulle ha med Rysslandsutredningen att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump sparkar FBI-chef Comey

Mer i ämnet