FBI-chefen Comey fick sparken av USA:s president Donald Trump ”med omedelbar verkan” på tisdagen. Foto: TT

Comeys avskedsbrev – efter att ha sparkats

Uppdaterad
Publicerad

James Comey, den sparkade FBI-chefen, har skrivit ett brev till FBI-agenter och vänner, där han kommenterar att han sparkats. Han uppmanar sina kollegor att fortsätta jobba för sanningen och rättvisan.

I ett avskedsbrev till sina vänner och kollegor skriver den avskedade FBI-chefen James Comey, enligt CNN, att han ”länge trott att en president kan avskeda en FBI-chef av vilken anledning som helst, eller av ingen anledning alls”.

”Det är gjort”

Han meddelar att han inte kommer att lägga tid på att fundera över beslutet eller över hur avskedandet gick till. ”Det är gjort, och jag kommer att klara mig,” skriver han.

Trump sparkar FBI-chef Comey

LÄS MER: Uppgift: Sparkade FBI-chefen ville ha mer pengar till ryssutredning

Han avslutar med att förklarar att tiden på FBI var en av hans livs bästa, och tackar alla han arbetat tillsammans med.

Comey fick sparken av USA:s president Donald Trump ”med omedelbar verkan” på tisdagen.

I brevet skriver han också att han uppmanar sina kollegor att fortsätta att jobba för sanningen, rättvisan och konstitutionen. Han skriver även att han hoppas att de inte kommer att lägga för mycket tid på att fundera över varför han fick sparken eller hur det gick till.

LÄS MER: Erika Bjerströms analys efter beskedet

Kritik från flera håll

Både demokrater och republikaner kritiserar nu Donald Trumps hantering av Comey. Flera i kongressen, även republikaner, menar att det handlar om att Trump försöker tysta ner den pågående undersökningen om kopplingarna mellan Ryssland och Trumps kamanjledare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump sparkar FBI-chef Comey

Mer i ämnet