Fd CIA-chefen John Brennan skräder inte orden i sin kritik mot Donald Trump efter avskedandet av FBI:s vicechef Andrew McCabe. Foto: TT

FBI:s vicechef Andrew McCabe sparkas

Uppdaterad
Publicerad

USA:s justitieminister sparkar FBI:s vicechef Andrew McCabe med omedelbar verkan. Avskedet kommer bara dagar innan McCabe skulle ha gått i pension från myndigheten.

Den tidigare CIA-chefen John Brennan skräder inte orden när han kritiserar president Donald Trump.

”När den fulla omfattningen av din besticklighet, moraliska nedrighet och politiska korruption blir känd kommer du att ta din rättmätiga plats som vanhedrad demagog i historiens soptunna. Du kan göra Andy McCabe till syndabock, men du kommer inte att förstöra Amerika... Amerika kommer att segra över dig.”, skriver Brennan på Twitter.

Brennan har också tidigare flera gånger kritiserat Trump.

Trump sparkar FBI-chef Comey

Men justitieminister Jeff Sessions säger enligt ett uttalande att beslutet togs efter en ”omfattande och rättvis” utredning.

”FBI väntar sig att varje medarbetare ska hålla en hög nivå av ärlighet, integritet och pålitlighet”.

”En bra dag”

McCabe var inblandad i FBI:s utredning av Demokraternas Hillary Clinton och Rysslands roll i det amerikanska presidentvalet 2016. Han har upprepade gånger kritiserats offentligt av president Donald Trump, som bland annat sagt att McCabe skyddade Clinton från åtal om hur hon hanterade sina privata mejl.

Trump har också rasat över hur McCabe försvarat tidigare FBI-chefen James Comey, som fick sparken i maj i fjol. Efter Sessions besked om avskedet twittrar Trump att det här är ”en bra dag för demokratin”.

McCabe slår tillbaka med full styrka. Han säger att han fallit offer i ”ett krig” som förs mellan regeringen på ena sidan och FBI och den särskilde åklagaren Robert Mueller på den andra. Mueller utreder kopplingarna mellan Ryssland och Trumps kampanj inför presidentvalet 2016, och har på sistone gått snabbt framåt.

”Svärta ner FBI”

”Jag har blivit utpekad och behandlad på det här sättet på grund av den roll jag spelat, det jag har gjort och de händelser jag blivit vittne till efter att James Comey sparkades”, säger McCabe i ett uttalande.

”Attacken på min trovärdighet är en del i ett bredare försök att inte bara slå ner på mig personligen utan också att svärta ner FBI, rättsväsendet och underrättelseanställda generellt”, skriver han.

McCabe lämnade redan i januari sina arbetsuppgifter. Han förväntades vara ledig fram till sin födelsedag på söndag då han skulle gå i pension från FBI. Det formella avskedet kommer nu två dagar före 50-årsdagen, då han enligt reglerna har möjlighet att få ersättning för att sluta. Det innebär att han kan nekas full pension från justitiedepartementet.

”FBI:s vicechef kämpar mot klockan för att få gå i pension med full ersättning. 90 dagar kvar?!!!”, twittrade Trump i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump sparkar FBI-chef Comey

Mer i ämnet