Den tidigare FBI-chefen James Comey och hans chef Jeff Sessions. Foto: TT

Comeys chef redo att frågas ut

Uppdaterad
Publicerad

USA:s justitieminister Jeff Sessions kommer att frågas ut av den amerikanska senatens underrättelseutskott på tisdag. James Comeys vittnesmål väckte nya frågor kring Sessions Rysslandskontakter.

”I ljuset av rapporterna kring Comeys vittnesmål inför senatens underrättelseutskott är det viktigt att jag får möjlighet att ta upp ämnet i rätt forum”, skriver Sessions i ett brev till kongressen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han var schemalagd för att frågas ut i andra utskott om justitiedepartementets budget samma dag. Sessions noterade att flera utskottsmedlemmar ändå hade planerat att ta upp Rysslandsutredningen. Det ämnet passar bättre inför underrättelseutskottet, skriver han.

Det är ännu inte klart om Sessions vittnesmål kommer att ske offentligt.

Ska ha träffat ryske ambassadören

Senatens underrättelseutskott kan komma att fråga Sessions om hans kontakter med den ryske ambassadören till USA. Enligt Washington Post ska de två ha träffats i hemlighet vid ett par tillfällen.

Sessions förnekar att han ska ha träffat ambassadören under Trumps valkampanj.

LÄS MER: Förre FBI-chefen: Jag bad en vän läcka uppgifter

Rekommenderade Trump sparka Comey

Den förre FBI-chefen James Comey anklagade president Donald Trump för ”lögner” och sade inför utskottet att han fick sparken på grund av utredningen kring Rysslands inblandning kring presidentvalet i höstas.

Han antydde även att Sessions hade mer kontakt med högt uppsatta ryssar än vad som tidigare framkommit.

-Om jag, som presidenten sagt, fick sparken på grund av Rysslandsutredningen, varför var då justitieministern inblandad? Jag vet inte, sade Comey i förhöret.

Den förre FBI-chefen sade även att han bett Sessions att aldrig lämna honom ensam med Trump igen. Sessions svarade inte på den begäran, enligt Comey, skriver New York Times. Justitiedepartementet hävdade däremot, i ett uttalande efter förhöret, att Sessions faktiskt svarat med att ”rutinerna i kontakterna med Vita huset ska följas”.

Tillsammans med vice justitieminister Rod Rosenstein rekommenderade Sessions Trump att sparka Comey. Den officiella förklaringen var att Comey hade hanterat nedläggningen av utredningen om tidigare utrikesminister Hillary Clintons mejl på ett dåligt sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump sparkar FBI-chef Comey

Mer i ämnet