Hårda ord mellan DOnald Trump och tidigare FBI-chefen James Comey.

Tidigare FBI-chefen: Trump är moraliskt olämplig

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump är ”moraliskt olämplig” att vara USA:s president, säger den tidigare FBI-chefen James Comey i en intervju med ABC News på söndagen. Enligt SVT Nyheters USA-korrespondent, Carina Bergfeldt, är detta en historisk attack på en sittande president.

I dagarna släpper James Comey sina memoarer ”A higher loyalty: Truth, lies and leadership” (översatt ungefär ”En viktigare lojalitet: Sanning, lögner och ledarskap”) och nu lanserar han boken genom att låta sig intervjuas av olika medieföretag.

I en intervju med ABC News på söndagen går han till hårt angrepp mot USA-presidenten Donald Trump.

<iframe src=”https://abcnews.go.com/video/embed?id=54486017” width=”640” height=”360” scrolling=”no” style=”border:none;” allowfullscreen></iframe>

– Jag köper inte det som sägs om att han är mentalt inkompetent eller lider av ett tidigt stadium av demens. Jag tycker inte att han är medicinskt olämplig för att vara president. Jag tycker att han är moraliskt olämplig som president, säger den tidigare FBI-chefen under intervjun.

– Vår president måste stå för respekt och upprätthålla de värden som är kärnan i detta land. Det viktigaste är sanningen. Den här presidenten kan inte göra det, fortsätter Comey.

”Historisk attack”

Enligt SVT Nyheters USA-korrespondent, Carina Bergfeldt, är detta en historiskt attack på en sittande president.

– Han strimlar ju fullständigt Trumps anseende i bitar. Han berättar väldigt målande. Sedan om man väljer att tro på honom eller inte är en annan sak, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Comey fick sparken som FBI-chef av Trump i maj förra året. Exakt varför är oklart, men presidenten själv har lyft ett par versioner, bland annat att det ska bero på Rysslandsutredningen och hanteringen av Hillary Clintons mejlskandal.

– Så det är klart att det kan finnas ett visst hämndbegär. Det här är politiskt sprängstoff på många sätt, säger Carina Bergfeldt.

Trump till anfall

USA-presidenten har uttryckt stor vrede över boken – där han bland annat liknas vid en maffiaboss – och kallar Comey för en ”svag och lögnaktig slemklump”. Trump framhåller i inlägg på Twitter att Comey ljuger och går till kraftigt anfall.

”Hala James Comey, en man som alltid hamnar illa till och oroar sig. Han är inte smart, och kommer gå till historia som FBI:s värsta chef någonsin, överlägset,” står det i ett inlägg.

Enligt Carina Bergfeldt kör USA-presidenten nu på ”anfall är bästa försvar”.

– Men det märks tydligt att Trump inte lärt sig något från förra gången när en bok släpptes om honom ”Fire and furious”. Då gjorde han exakt samma ska och gick till totalangrepp gång på gång.

– Resultatet blev att författaren, Michael Wolff, sålt tre miljoner exemplar på fyra månader. Man förväntar sig nu en liknande succé för James Comey, säger SVT Nyheters USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Född 1960 i New York, uppvuxen i New Jersey. Har en juristexamen från University of Chicago.

Har varit federal åklagare i New York samt arbetat för flygplanstillverkaren Lockheed Martin och investeringsbolaget Bridgewater Associates. Comey har också undervisat i juridik vid ansedda Columbia University i New York.

Comey har varit registrerad republikan stora delar av sitt liv, även om han nu inte är partimedlem. Mellan 2003 och 2005, under George W Bushs tid som president, var han biträdande justitieminister.

2013 utsågs han av Barack Obama till chef för den federala polismyndigheten FBI. Mandatet är på tio år. Donald Trump gav honom sparken 9 maj 2017.

Källor: FBI:s hemsida, CNN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump sparkar FBI-chef

Mer i ämnet