Foto: TT

Trump sparkar FBI-chefen James Comey

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har avskedat FBI-chefen James Comey. En officiell förklaring är att det rör Comeys hantering kring Hillary Clintons mejl. Men många pekar på FBI:s utredning om Rysslands inblandning i presidentvalet.

”James Comey kommer att ersättas med någon som kommer göra ett mycket bättre jobb och återställa FBI:s prestige” tweetar Trump.

James Comey talade för anställda på polisorganisationens Los Angeles-kontor när det började blinka på tv-skärmarna i bakgrunden när nyheten om att han fick gå briserade. Comey ska enligt New York Times ha skrattat och kallat det ett ganska skojigt skämt. Strax därefter lämnades brevet från president Donald Trump över.

Sin vana trogen skrev Trump en rad tweets under morgonen, lokal tid, där han kommenterade beslutet.

Trump sparkar FBI-chef Comey

”Demokrater har sagt några av de värsta sakerna om James Comey, inklusive att han borde avskedas, och nu spelar de ledsna!” skriver han.

Vidare: ”Coney förlorade nästan allas förtroende i Washington, republikaner såväl som demokrater. När saker lugnar ned sig kommer de att tacka mig!”

Han ger också en känga till den demokratiske New York-senatorn Chuck Schumer.

”Bölande Chuck Schumer sade nyligen ”Jag har inget förtroende för honom (James Comey) längre.” Sedan beter han sig så indignerat. #draintheswamp”

Pence: Handlar inte om Rysslandutredningen

Under sen eftermiddag svensk tid uttalade sig vicepresidenten Mike Pence i ärendet.

Enligt Reuters ska Pence ha sagt att Trump visade prov på starkt ledarskap när han avskedade Comey, och att Trump kommer välja en ersättare som kan ”återställa förtroendet” för FBI. Pence menar att beslutet var ”rätt beslut vid rätt tidpunkt”.

Pence understryker att avskedandet av Comey inte hade något att göra med Rysslandutredningen, utan enbart syftade till att säkerställa att FBI har tillit hos nationen. Vidare sade Pence att Trump nu är i färd med att utvärdera nya kandidater till Comeys post, och att de båda är försäkrade om att de kommittéer som undersöker Rysslandskopplingarna kommer kunna fortsätta sitt arbete.

SE DOKUMENTEN: Alla dokument från Vita huset om Comeys avsked

– Det är ingen hemlighet att Trump inte är förtjust i Comey, men även om man har haft en ansträngd relation är det ett väldigt stort steg att sparka en FBI-chef, säger SVT Nyheters USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

I brevet ska Trump ha meddelat James Comey att han ”inte effektivt kan leda” FBI och att nytt ledarskap krävs för att återupprätta förtroendet för myndigheten.

”FBI är en av vårt lands viktigaste och mest respekterade institutioner och i dag gör vi en nystart för brottsbekämpningens kronjuvel”, säger Trump i ett uttalande.

”Exceptionellt att sparka Comey under Rysslandsutrdningen”

FBI utreder i nuläget bland annat misstänkta kopplingar mellan Ryssland och personer inom Donald Trumps presidentkampanj. Tidigt började det spekuleras från olika håll om det kan vara den bakomliggande anledningen till att Comey fick gå.

– Det är väldigt pikant att James Comey är FBI:s högsta chef och leder en pågående utredning där man undersöker Rysslands inblandning i valet. Att han sparkas under en pågående utredning som kan påverka Trump är exceptionellt, säger SVT Nyheters USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Hon tror dock inte att utredningen kommer att påverkas, oavsett vem som blir ny FBI-chef.

– Den här sortens utredningar har väldigt många inblandade och tar väldigt lång tid.

LÄS MER: FBI-chefen: Ryssland är involverat i USA:s politik

– Trump har varit oerhört kritisk mot Comey. Å ena sidan har han anklagat honom för att favorisera Hillary Clinton, å andra sidan har han anklagat honom för att förstöra för henne. Trump har svängt mycket, helt enkelt.

I ett brev till president Trump ska justitieminister Jeff Sessions ha skrivit att FBI-chefen måste vara en person som följer justitiedepartementets regler och principer.

LÄS MER: FBI-chef pressas i öppet förhör

Spekulationer om ny FBI-chef väntar

Comey vittnade i rättegång om att Clintons högra hand, Huma Abedine, vidarebefordrade hundratusentals mejl till sin man.

– Det menar man ska vara en gravt överskattad siffra. Detta ger presidenten ett legitimt skäl. Comey har farit med osanning under vittnesmål oavsett om det var intentionen eller ej. Att Trump inte är förtjust i Comey är ingen hemlighet, så detta var helt enkelt ett bra tillfälle, säger Carina Bergfeldt.

Sökandet efter en ny FBI-chef påbörjas omedelbart.

Vi kommer att se många spekulationer i amerikansk press de kommande dagarna om vem det blir, säger hon.

LÄS MER: Clinton: FBI kostade mig valsegern

När Trump anklagade före detta president Barack Obama för att ha låtit avlyssna honom, avfärdade Comey anklagelserna. Han menade att de var helt grundlösa. Dessutom krävde han att justitiedepartementet skulle dementera uppgifterna.

– Jag har ingen information som stödjer dessa tweetar, och vi har tittat djupt i vår organisation, sade Comey då.

LÄS MER: FBI-chefen kräver dementi om avlyssning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump sparkar FBI-chef Comey

Mer i ämnet