FBI:s chef James Comey uppmanar justitiedepartementet att rätta Trumps ogrundade påstående om avlyssning. Foto: TT

FBI-chef vill ha dementi om avlyssning

Uppdaterad
Publicerad

FBI-chefen James Comey anser att president Donald Trumps anklagelser om att Barack Obama låtit avlyssna Trump är falska. Han ber nu justitiedepartementet att dementera uppgifterna.

Comey uppmanar justitiedepartementet att rätta Trumps ogrundade påstående om sin företrädare genom att offentligt förkasta det, rapporterar The New York Times och hänvisar till högt uppsatta källor.

”Finns inte några bevis”

Uppmaningen kom under lördagen på grund av att ”det inte finns några bevis för det och att det antyder att FBI ska ha brutit mot lagen”, säger källan till tidningen.

”Hur lågt har president Obama sjunkit genom att avlyssna mina telefoner under den väldigt heliga valprocessen. Det här är Nixon/Watergate. Dålig (eller sjuk) kille!”, skrev Trump i en tweet i lördags.

Obama-stab förnekar – utskott undersöker

Obamas talesperson avfärdade i lördags Trumps utspel som ”osant” och sade att presidenten inte har möjlighet att beordra avlyssning av amerikanska medborgare.

Devin Nunes, ledamot i representanthusets underrättelseutskott, säger att hans utskott kommer att titta närmare på uppgifterna från Trump, sedan Vita huset uppmanat kongressen att utreda anklagelserna.

Anklagelser om skenmanöver

Trumps anklagelser har fått kritik från många håll.

En del menar att målet med påståendet är att avleda uppmärksamheten från den negativa publicitet han har fått senaste tiden om sina medarbetares kontakter med Ryssland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nye president

Mer i ämnet