Foto: TT

USA-experten: Det är väldigt hårda ord

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trump påstår att hans företrädare Barack Obama avlyssnade hans telefoner före valet, och jämför den påstådda avlyssningen med skandalen Watergate.

– Genom att nämna Watergate tar man i väldigt hårt, säger professor Dag Blanck.

”Hur lågt kan President Obama sjunka när han buggar mina telefoner under den väldigt känsliga valprocessen. Detta är Nixon/Watergate. Bad (or sick) guy!” skriver USA:s president Donald Trump i en av raden av tweets under lördagen.

Avleda uppmärksamheten

Trump hänvisar till jätteskandalen Watergate i USA på 1970-talet.

Trump och Ryssland

– Det är ett sätt för Trump att försöka avleda uppmärksamheten från de senaste dagarnas diskussion om Ryssland, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier på Uppsala universitet.

– Detta är helt nya uppgifter för mig och jag vet inte vad som ligger bakom uppgifterna om avlyssning men genom att nämna Watergate tar man i väldigt hårt. Det är att jämföra med den stora politiska skandalen de senaste 50 åren, fortsätter Dag Blanck.

Läs mer: Trump på Twitter: Obama avlyssnade min telefon

Nixon avgick

Watergateskandalen handlade i grunden om att dåvarande president Richard Nixons medarbetare bröt sig in i, och avlyssnade, Demokraternas högkvarter som låg i kontorsbyggnaden Watergate i Washington, under valet 1972. Nixon beordrade sina medarbetare att hindra undersökningar och sopa igen spåren när skandalen uppdagades. Nixon valde till slut att avgå 1974 innan Representanthuset han avsätta honom.

Före valet

Trump påstår på Twitter att Barack Obama avlyssnat hans telefoner i oktober, just före det amerikanska valet.

– Om den här avlyssningen skedde innan valet så handlar det om, vilket Watergate gick ut på, att få information om motståndarsidan, deras strategier, kampanj och även plantera desinformation, säger Dag Blanck.

Rysskopplingarna

Men till saken hör att det rapporterats om att Ryssland försökt påverka det amerikanska valet, menar Dag Blanck.

– Mycket av diskussionen sedan valet i januari har handlat om att ryssarna gjorde just detta – störde den känsliga valprocessen. Alla USA:s 17 underrättelseorganisationer har sagt att ryssarna försökte påverka processen.

Många högt uppsatta medarbetare i Trumpadminstrationen har hamnat i blåsväder för kontakter med ryska företrädare. Bland annat justitieminister Jeff Sessions. Trumps förre nationelle rådgivare Michael Flynn tvingades avgå sedan det framkommit att han inte sagt hela sanningen om sina kontakter med Sergej Kisljak till vicepresident Mike Pence. Donald Trump har kallat det hela för en ”häxjakt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet