Foto: TT och Twitter

Trump på Twitter: Obama avlyssnade min telefon

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump skrev på Twitter att han nyligen fått reda på att tidigare presidenten Barack Obama avlyssnat hans telefon. Enligt Trump ska avlyssningen ha skett på Trump Tower precis innan USA-valet i höstas.

USA:s president Donald Trump gick till angrepp mot Barack Obama via sitt twitterkonto. Det rör sig om en anklagelse om en eventuell avlyssning från en telefon i Trump Tower på Manhattan i New York. Trump gick inte in på detaljer kring avlyssningen och skriver heller inte var han fått informationen från.

I en tweet skrev Trump: ”Fruktansvärt. Fick precis veta att Obama avlyssnade min telefon i Trump Tower precis innan jag vann valet. Hittade inget. Det här är McCarthyism!”.

McCarthyism är ett begrepp för politisk förföljelse. Det fick sitt namn efter senatorn Joseph McCarthy som under 1950-talet drev stora kampanjer i USA mot personer som ansågs vara vänsterradikala eller socialistiska.

Jämför med Watergate

Detta är en i raden av tweets som Trump skrivit. Vidare skrev presidenten:

”Hur lågt kan President Obama sjunka när han buggar mina telefoner under den väldigt känsliga valprocessen. Detta är Nixon/Watergate. Bad (or sick) guy!”

Trump jämförde alltså den påstådda avlyssningen med jätteskandalen Watergate på 1970-talet, som i slutändan ledde till att dåvarande president Richard Nixon avgick från sin post.

Tidigare anklagelser

Donald Trump har tidigare anklagat Barack Obama och hans administration för att ligga bakom läckor från Vita huset.

Bland annat har Washington Post publicerat uppgifter om hur Trump ska ha snäst av Australiens premiärminister Malcolm Turnbull under ett telefonsamtal. Även en utskrift av ett samtal med Mexikos president Enrique Pena Nieto, då Trump uppges säga att USA kan skicka trupper till Mexiko för att stoppa ”bad hombres” (ung. dåliga män) om inte Mexikos militär gör mer för att kontrollera dem, har läckt ut till allmänheten.

I samband med de båda händelserna anklagade Trump Obamas folk för att ligga bakom läckorna.

”Obama ligger bakom det”

I en intervju i Fox News ”Fox and Friends” gick Trump åter till angrepp mot sin företrädare Barack Obama och anklagade honom för att ligga bakom såväl läckor som stadshusprotesterna mot det republikanska partiet den senaste månaden.

En bred koalition av grupper har medverkat till att organisera gräsrotsprotesterna vid stadshusen, bland annat har Obamas kampanjorganisation Organizing for Action fjorton professionella organisatörer som hjälper lokala aktivister att verbalisera sitt motstånd mot republikanernas hjärtefrågor.

– Jag tror att han ligger bakom det. Jag tror också att det är politik, det är så det är, sade Trump om Obamas roll i protesterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet