Foto: TT

Donald Trump: Barack Obama bakom läckorna i Vita huset

Uppdaterad
Publicerad

Häromdagen sökte Vita huset igenom medarbetarnas mobiltelefoner i jakt på läckor. Nu anklagar Donald Trump sin företrädare Barack Obama för att ligga bakom läckorna inom administrationen.
– Det kommer antagligen att fortsätta, säger han.

Förra veckan ska Trumps pressekreterare Sean Spicer ha kallat till sig medarbetare och undersökt deras mobiltelefoner. Syftet ska ha varit att kontrollera att de inte kommunicerade med journalister. Samtidigt förbjöd Spicer användingen av krypterade appar, uppger källor till CNN och Politico.

Läs mer: Vita huset utreder läckor

Åtgärden var en del av Trumps nedslag mot de många läckorna efter maktövertagandet. Bland annat har Washington Post publicerat uppgifter om hur Trump ska ha snäst av Australiens premiärminister Malcolm Turnbull under ett telefonsamtal. Även en utskrift av ett samtal med Mexikos president Enrique Pena Nieto, då Trump uppges säga att USA kan skicka trupper till Mexiko för att stoppa ”bad hombres” (ung. dåliga män) om inte Mexikos militär gör mer för att kontrollera dem, har läckt ut till allmänheten.

I samband med de båda händelserna anklagade Trump Obamas folk för att ligga bakom läckorna.

Läs mer: Trump: Jag kan skicka trupper till Mexiko

Trump anklagar Obama

I en intervju i Fox News ”Fox and Friends” på måndagskvällen gick Trump åter till angrepp mot sin företrädare Barack Obama och anklagade honom för att ligga bakom såväl läckor som stadshusprotesterna mot det republikanska partiet den senaste månaden, skriver CNN.

En bred koalition av grupper har medverkat till att organisera gräsrotsprotesterna vid stadshusen, bland annat har Obamas kampanjorganisation Organizing for Action 14 professionella organisatörer som hjälper lokala aktivister att verbalisera sitt motstånd mot republikanernas hjärtefrågor.

– Jag tror att han ligger bakom det. Jag tror också att det är politik, det är så det är, sade Trump om Obamas roll i protesterna.

Läs mer: Vita huset utreder telefonläckor

”Kommer sannolikt att fortsätta”

Om läckorna sade han:

– Jag tror att president Obama ligger bakom det, för hans folk ligger absolut bakom det. Och en del av läckorna kom möjligen från den gruppen, vilket är riktigt allvarligt eftersom de är mycket dåliga med tanke på nationell säkerhet. Men jag förstår också att det är politik. Beträffande att han ligger bakom saker, så är det politik. Och det kommer sannolikt att fortsätta.

Trump lade emellertid inte fram några bevis för sina påståenden.

CNN söker Barack Obama för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet