James Comey fick svara på frågor i den amerikanska senaten. Foto: TT

Kritiserad FBI-chef försvarade sig i senaten

Uppdaterad
Publicerad

James Comey försvarar sitt beslut att återuppta utredningen av Hillary Clintons mejlhantering, ett beslut som enligt Clinton kostade henne segern. Att inte berätta för den amerikanska kongressen hade varit ”katastrofalt”, sa Comey på onsdagen.

FBI-chefen James Comey har varit hårt kritiserad av både Republikanerna och Demokraterna sedan han kort innan det amerikanska presidentvalet 2016 återupptog en utredning av Hillary Clinton och därefter öppnade en av Donald Trumps kontakter med Ryssland under valkampanjen.

I dag hördes han av senatens juridiska utskott där representanter för de båda stora partierna var lika upprörda över hans agerande.

”Katastrofalt att inte säga något”

Frågan Demokraterna ville ha svar på var varför de båda utredningarna hade behandlats olika – allmänheten fick veta att Hillary Clintons mejlhantering utreddes, men inte att även Trumps kontakter med Ryssland gjorde det.

LÄS MER: Clinton: FBI kostade mig valsegern

Comey höll fast vid att FBI hade arbetat konsekvent i båda fallen och försvarade beslutet att meddela kongressen om återupptagandet av Clintonutredningen. Att dölja det skulle ha varit ”katastrofalt”, i synnerhet som han tidigare meddelat kongressen att utredningen var klar, sa han.

Både Republikaner och Demokrater sågade förklaringen.

Ville inte kommentera Trumputredning

Hillary Clinton utreddes för hur hon hanterat sina jobbmejl, men utredningen hade lagts ned innan FBI under hösten fick kännedom om ”tusentals” nya mejl och valde att öppna utredningen igen. Under en av sina första intervjuer efter förlusten sa Clinton att hon trodde det beslutet hade kostat henne valsegern.

Comey berättade att FBI under hösten upptäckte att Clintons medarbetare Huma Abedin vidarebefordrat mejl med sekretessbelagd information till sin make, den demokratiske politikern Anthony Weiner, som själv utreddes för att ha skickat sexmeddelanden till en minderårig flicka.

I senaten hävdade Comey att det gjorde honom ”illamående” att tänka på att han kan ha påverkat valresultatet, men att politik inte kan styra FBI:s arbete.

LÄS MER: Trump i ny Clintonattack

Comey valde att inte kommentera den pågående utredningen av Rysslands eventuella inblandning i valkampanjen och kontakter med personer i Donald Trumps närhet. Anledningen var att utredningen är pågående.

FBI-chefen sa däremot att han tror att Ryssland fortfarande är involverat i USA:s politik. Både Trump och Putin har tillbakavisat anklagelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump sparkar FBI-chef Comey

Mer i ämnet