Hillary Clinton intervjuas. Foto: TT

Hillary Clinton: FBI och Ryssland kostade mig valsegern

Uppdaterad
Publicerad

I en av sina första intervjuer efter det amerikanska presidentvalet förra hösten talar Hillary Clinton ut om vad hon tror ledde till förlusten.
– Hade valet varit den 27 oktober skulle jag ha varit er president, säger hon i intervjun.

Misogyni och Wikileaks mejlläckor var några av faktorerna som ledde till att Hillary Clinton förlorade valet, säger den forna presidentkandidaten i en av sina första intervjuer efter förlusten, men hon tar också på sig en del av ansvaret själv.

– Jag var namnet på valsedeln. Jag var medveten om nackdelarna. Jag är väldigt stolt över vår kampanj även om det inte var en perfekt kampanj och jag var på väg att vinna fram till att (FBI-chefen) Jim Comey och ryska Wikileaks gick samman för att skapa misstro hos dem som stödde mig, säger Clinton under en intervju med CNN-journalisten Christiane Amanpour.

LÄS MER: Profil: Det här är Hillary Clinton

Kritiserade Trump

James Comey skrev den 28 oktober förra året ett brev till kongressen där han berättade att FBI hade fått reda på att det finns ”e-post som verkar relevant” för en tidigare utredning av Clintons mejlhantering. FBI valde då, bara några dagar innan valet i november, att återuppta utredningen som hade lagts ned i juli.

– Hade valet varit den 27 oktober skulle jag ha varit er president, fortsatte Clinton.

Under intervjun kritiserade hon sin tidigare rival och USA:s nuvarande president Donald Trump, bland annat för hans politik kring kvinnors rättigheter och uttalandet att han kunde tänka sig träffa Nordkoreas ledare Kim Jung Un.

– Att tweeta om morgonen är inte ett sätt att hantera Nordkorea, sa Clinton.

TV: Hillary Clintons första tal efter förlusten

Putin förnekar inblandning i valet

Hillary Clinton har lyft fram både Trumps politik och Rysslands misstänkta inblandning i USA:s val under sina tidigare framträdanden efter förlusten. I intervjun med Amanpour sa hon att bevisen för att kampanjen blev påverkad är ”övertygande”, bland annat av en utländsk makt ”vars ledare inte är med i min fan club”.

Rysslands president Vladimir Putin förnekade senast i dag under en presskonferens med Tysklands förbundskansler att Ryssland försökte influera USA:s valkampanj.

– Det är rykten som genererats av USA:s interna politiska strider, sa Putin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nye president

Mer i ämnet