Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

FBI återupptar granskningen av Clintons mejl

Uppdaterad
Publicerad

I juli i år lades utredningen av Hillary Clintons mejlhantering ner. Men bara några dagar innan presidentvalet den 8 november väljer FBI att återuppta utredningen efter att nya mejl har uppdagats. Nya mejl ska ha upptäckts i en utredning kring den tidigare kongressledamoten Anthony Weiner, som misstänks ha skickat sex-sms till en 15-åring.

Under fredagen stod det klart att FBI ska granska nya mejl från Hillary Clintons privata server för att ta reda på om de innehåller hemligstämplad information. FBI understryker att de inte vet hur viktigt det nya materialet är.

Koppling till sexskandal

New York Times rapporterar att de nya mejlen som utreds är tusentals mejl som kom fram när FBI beslagtog elektronisk utrustning som tillhör Clintons medarbetare Huma Abedin, som sitter i ledningen för Clintonkampanjen, och hennes make Anthony Weiner, en skandalomsusad tidigare kongressledamot för Demokraterna.

FBI undersöker sedan tidigare bland annat sexuellt explicita sms och bilder som Weiner misstänks ha skickat till en 15-årig flicka i North Carolina.

Huma Abedin var tidigare biträdande stabschef på amerikanska UD när Hillary Clinton var utrikesminister 2009-2013.

Clinton var utrikesminister mellan 2009 och 2013. När det kom fram att Clinton hade använt en obehörig e-postserver för sitt arbete, där det förekom hemligstämplat material undersöktes hon under ett års tid. I juli i år lades utredningen ner, men med bara några dagar kvar till valet upptas den igen.

”Kan inte förutspå hur lång tid det kommer ta”

Paul Ryan, en av de högst uppsatta republikanerna och talman i representanthuset, har uttryckt att Clinton inte borde få ta del av något hemligstämplat material, som är brukligt för presidentkandidater, innan utredningen är fullbordad.

– Det här beslutet är resultatet av hennes hänsynlösa användande av en privat e-postserver och hennes vägran att vara tillmötesgående mot de federala utredarna, säger Ryan.

FBI-chefen James Comey skriver i ett brev till kongressens ledare att han ”inte kan förutspå hur lång tid utredningen kommer att ta”.

FBI:s beslut var oväntat och kommer när det är mindre än två veckor kvar till presidentvalet den 8 november. Clinton har ett stort försprång i opinionen, enligt de flesta mätningar. Hillary Clintons kampanjteam har ännu inte gett någon kommentar.

Trump: ”Kanske rättvisa kan skipas till slut”

Republikanernas presidentkandidat var inte sen att kommentera de nya uppgifterna. Han lovordade FBI:s beslut.

– Kanske rättvisa kommer att skipas till slut. Clintons korruption är på en nivå vi aldrig tidigare har sett. Vi får inte låta henne ta med sitt kriminella beteende in i Vita huset.

Uttalandena från Donald Trump gjordes i kväll vid ett kampanjmöte i Manchester, New Hampshire. Hans anhängare skrek ramsor som ”lås in henne”. Trump sade också på mötet att han har stor respekt för FBI:s beslut. Trump har tidigare varit mycket kritisk till att den federala polisen och att det amerikanska justitiedepartementet inte åtalade Hillary Clinton.

Börsfall efter utredning mot Clinton

Kurserna på USA-börserna föll brant efter beskedet att FBI återupptar utredningen av Hillary Clintons mejlhantering.

Gröna siffror slog över till röda minussiffror kort efter nyheten. Många drog slutsatsen att nyheten blir en black om foten för Clinton i slutspurten inför presidentvalet den 8 november.

– Det här är verkligen spektakulärt. Marknadens reaktion är i grunden en reflektion av möjligheten att Trump kommer att vinna, säger analytikern Chris Low på FTN Financial.

Kurserna återhämtade sig något senare under dagen.

Fakta: Clintons e-post

Visa

I mars 2015 avslöjade The New York Times att Hillary Clinton under sin tid som utrikesminister 2009 till 2013 använde sig av sin egen privata e-postserver för jobbmejl. Därmed kan hon ha brutit mot lagen.

Sedan maj 2015 har utrikesdepartementet i omgångar offentliggjort över 55 000 sidor från runt 30 000 mejl som Clinton överlämnat.

I juli 2015 meddelade regeringens utredare att hemligstämplade uppgifter hittats i några av mejlen från Clintons privata server. Den federala polisen FBI inledde en utredning.

I maj 2016 riktade UD:s generalinspektör hård kritik mot bristande säkerhet kring Clintons mejlhantering.

I juli 2016 blev FBI klar med sin utredning. Där konstaterades att Clinton handskats ”extremt vårdslöst” med hemliga uppgifter, men att det inte ska ha skett medvetet. FBI rekommenderade att inget åtal väcks mot henne, en rekommendation som justitieminister Loretta Lynch följde.

I augusti 2016 redovisade FBI att ytterligare nästan 15 000 mejl hittats i genomgången av Clintons server, dator och telefoner. Krav har väckts på att även de ska offentliggöras.

I september 2016 släppte FBI ytterligare dokument från sin utredning. Inga bevis har hittats för att någon tagit sig i Clintons e-postserver, men det kan inte uteslutas. Däremot har konton tillhörande personer hon haft mejlkontakter med hackats. Utskrift från FBI:s förhör med Clinton offentliggjorde också.

I oktober 2016 meddelade FBI att utredningen återupptas och att fler mejl ska granskas.

Källa: The New York Times/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet