Clinton: Jag hoppas att Trump blir en president för hela USA

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på onsdagsmorgonen stod det klart att republikanernas Donald Trump valts till USA:s nästa president. Hillary Clinton fick se sig besegrad och valde att inte komma till sin valvaka. Nu bryter hon tystnaden: ”Det är smärtsamt.”

Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton visade sig offentligt för första gången efter valförlusten när hon äntrade scenen på New Yorker hotel på Manhattan i New York för att tala till sitt parti – kraftigt försenad – och märkbart tagen.

– Jag vet hur besvikna ni är för jag känner det också, och så känner miljontals amerikaner. Det är smärtsamt och kommer att vara det under en lång tid. Men kom ihåg, vår kampanj handlade aldrig om en person, eller ens om ett val, utan om att bygga ett Amerika som är hoppfullt, inkluderande och godhjärtat.

Gratulerade Trump

Hillary Clinton berättade att hon ringt och gratulerat Donald Trump och erbjudit sig att jobba tillsammans med honom för att bygga ett starkare USA.

– Vi är skyldiga honom ett öppet sinne och en möjlighet att styra. Jag hoppas att han blir en president för alla amerikaner. Vår nation är mer splittrad än vad vi trodde.

Clinton uppmanade sina väljare och anhängare att stå upp för sina värderingar och rättigheter samtidigt som de måste respektera valresultatet.

– Jag tror på Amerika som jag alltid har gjort. Om ni också gör det måste vi se framåt.

– Jag har haft framgång och bakslag, några smärtsamma. Många av er är i början av er karriär, och det kommer ni också att ha. Det gör ont, men sluta aldrig att slåss för det som är rätt.

Nära gråten

Det var när hon talade direkt till kvinnorna som Hillary Clinton hade svårt att hålla tillbaka tårarna.

– Till alla kvinnor, särskilt de unga, som har satt sitt hopp till kampanjen och till mig: Inget har gjort mig stoltare än att vara er kämpe.

Clinton sade att hon är övertygad om att en kvinna någon gång, snart, kommer att krossa ”det allra högsta glastaket” och bli USA:s president.

–Till alla små flickor som ser det här, tvivla aldrig på att ni är värdefulla och mäktiga. Ni har varje chans i världen att följa er dröm.

Se hela Hillary Clintons tal:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet