George Papadopoulos, rådgivare i Trumps presidentkampanj, erkänner lögner om ryska kontakter. Foto: TT/AFP

Förhör avslöjar ryska kontakter med Trumps kampanjteam

Uppdaterad
Publicerad

Åtalen mot president Trumps kampanjmedarbetare skakade om Washington under måndagen. Nu riktas blickarna mot hans utrikespolitiske rådgivare, George Papadopoulos. FBI har offentliggjort förhören där han berättar om sina kontakter med företrädare för den ryska ledningen.

FBI-dokumenten som offentliggjorts redogör för Papadopoulos försök att få till stånd ett möte mellan Donald Trump och Vladimir Putin. Kontakterna togs under den tid då han ingick i Trumps team av rådgivare, vilket han först förnekade och sedan erkände.

Trump och hans talespersoner har vid fem tillfällen förnekat allt samröre med officiella personer i den ryska statsledningen under kampanjtiden.

Här följer en sammanfattning av FBI-dokumentens 14 sidor och de tidsangivelser som George Papadopoulos erkänt vid förhören:

I början av mars 2016

George Papadopoulos utses till en av de utrikespolitiska rådgivarna i Donald Trumps kampanjteam.

14 mars 2016

Papadopoulos sammanträffar med en professor med goda kontakter i Kreml. De träffas i Rom.

24 mars 2016

Nästa träff med professorn sker i London tillsammans med en rysk kvinna som uppges vara en släkting till Putin. Syftet är att arrangera ett möte mellan Trump och Putin. Det framgår av ett mejl som Papadopoulos skrivit till en av Trumps kampanjledare och till flera av Trumps rådgivare. En av dem ska ha avrått från ett möte tills man diskuterat frågan med USA:s Natoallierade.

31 mars 2016

Trumpkampanjens nationella säkerhetsteam samlas. Papadopoulos berättar att han har kontakter och kan ordna ett möte med Putin.

Trump twittrar en bild från det tillfället, där Papadopoulos syns vid bordet, den tredje personen från vänster.

Donald Trumps tweet från ett möte i hans nationella säkerhetsteam. George Papadopoulos är den tredje personen från vänster. Foto: TT/Reuters

10 – 11 april 2016

Professorn skriver i en mejlväxling att ett utrikespolitiskt möte i Ryssland ”redan godkänts”. Den påstådda släktingen till Putin skriver i mejlen att ”de är oerhört positiva till goda relationer med Mr. Trump. Den Ryska Federationen skulle välkomna honom med glädje så fort hans kandidatur blivit officiellt tillkännagiven”.

18 – 22 april 2016

Professorn introducerar ytterligare en person från ryska utrikesdepartementet för Papadopoulos. I ett flertal mejl och skypesamtal diskuteras ett möte mellan de två politikerna antingen i London eller i Moskva.

26 april 2016

Professorn berättar under sitt nästa möte med Papadopoulos att ryssarna har tillgång till ”dirt” – uppgifter som kan smutskasta – den dåvarande presidentkandidaten Hillary Clinton. ”De har epost från Clinton, de har tusentals mejl”, återberättar Papadopoulos i FBI-förhören.

27 april 2016

Papadopoulos skickar ett mejl till en högt uppsatt person inom Trumpkampanjen att han har ”intressanta meddelanden” om att Putin vill bjuda in Trump.

30 april 2016

Papadopoulos tackar professorn för all hjälp och skriver i ett mejl att om mötet blir av är det ”historiskt”.

4 maj 2016

Den ryska UD-kontakten mejlar att ”de är öppna för samarbete” och erbjuder Papadopoulos att besöka UD i Moskva.

21 maj 2016

Papadopoulos mejlar en annan högt uppsatt person i Trumps team att ryssarna sedan länge är angelägna att möta Mr. Trump.

Enligt Washington Post är mejlet skickat till Paul Manafort, som också är åtalad i Rysslandsutredningen. Manafort svarar: ”Vi behöver någon som kan kommunicera att Trump inte gör sådana resor. Det borde vara någon på lägre nivå i kampanjen så vi inte sänder ut fel signal.”

Sommaren 2016

Papadopoulos gör fler försök att ordna ett ”off-the-recordmöte” men det kommer inte till stånd.

Wikileaks börjar offentliggöra epost-meddelanden som är stulna från Demokratiska partiet.

27 januari 2017

En vecka efter Donald Trumps tillträde som president förhörs Papadopoulos av FBI. Han hävdar att hans möten med de ryska kontakterna skedde innan han började arbeta med Trumps kampanjteam.

17 februari 2017

Efter nya förhör med FBI avaktiverar Papadopoulos sitt Facebookkonto och ändrar sitt telefonnummer.

27 juli 2017

Papadopoulos grips på flygplatsen i Washington.

5 oktober 2017

Papadopoulos erkänner att hans tidigare vittnesmål varit osanna och erkänner händelseförloppet och tidsangivelserna så som det beskrivits här.

30 oktober 2017

Förhören med Papadopous offentliggörs. President Trumps talesperson, Sarah Sanders, beskriver honom som en frivilligarbetare i valkampanjen, vars roll var ”extremt begränsad”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet