Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Trumps förre kampanjchef i husarrest

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort har åtalats på tolv punkter för konspiration mot staten, pengatvätt och skattebrott. Nu sätts han i husarrest. Detta är det första åtalet i den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning kring Rysslands eventuella inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Hur påverkas Vita huset av åtalet? Hör analys och kommentarer av SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt och Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier, i SVT Nyheters extrasändning i klippet ovan.

Åtalet riktas mot Trumps förre kampanjchef, Paul Manafort och hans affärspartner Rick Gates. De misstänks för ekonomisk brottslighet i samband med uppdrag för ett pro-ryskt politiskt parti i Ukraina. Båda hävdar att de är oskyldiga.

Manafort har varit föremål för utredning om sina ekonomiska transaktioner via bankkonton och företag på Cypern. Robert Muellers team har utrett Manaforts ekonomiska historia elva år tillbaka i tiden, då han arbetade i Ukraina.

En av Trumps medarbetare under valrörelsen, George Papadopoulos, har erkänt att han ljugit om sina kontakter med en rysk professor, knuten till Kreml. Han var en del av Trumps utrikespolitiska team.

Trumps twittersvar

President Trump twittrade att anklagelserna mot Manafort låg långt tillbaka i tiden och att det inte fanns fog för misstankar om maskopi mellan hans medarbetare och ryska intressen som försökt att påverka valrörelsen 2016.

Husrannsakan

I juli genomfördes en husrannsakan hos Manafort på jakt efter dokument som styrker misstankarna om pengatvätt och skattebrott för 150 miljoner kronor. Över 600 miljoner kronor misstänks ha flyttats mellan hemliga bankkonton i flera olika länder, som Cypern, Seychellerna och St.Vincent.

Tiotals miljoner kronor ska, enligt åtalet, gälla inkomster som Manafort och Gates fått från det politiska parti i Ukraina som leddes av den förre, proryske presidenten Viktor Janukovytj.

Båda nekar till brott och har överlämnat sig till federala myndigheter i Washington.

Volontär i kampanjen

Paul Manafort inledde sitt arbete i Trumps valkampanj i början av 2016. Enligt New York Times ska han ha erbjudit Trumps dotter Ivanka och hennes man Jared Kushner att arbeta gratis som volontärer. Han utnämndes till ordförande för kampanjen i juni men sparkades i augusti efter anklagelser om att han mottagit 100 miljoner kronor från partiet i Ukraina.

Lobbyisten och affärsmannen Paul Manaforts kontakter med Ryssland undersöks av FBI. Foto: Foto: TT

Inga kommentarer av Mueller

Den särskilde åklagaren Robert Mueller tillsattes i maj för att utreda misstänkt rysk inblandning i Trumps presidentvalskampanj under 2016.

Flera andra utredningar och utskottsförhör i kongressen pågår samtidigt.

Mueller har använt sin befogenhet till att utreda ekonomiska transaktioner mellan personer i Trumps stab och utländska regeringar som Ryssland och Turkiet, även pengatvätt och skattebrott.

Trump fördömde

President Trump fördömde under helgen via Twitter återigen utredningen och förnekar alla anklagelser att hans kampanjstab samarbetat med Ryssland.

Även Moskva tillbakavisar all inblandning i försöken att påverka USA:s presidentval.

Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet.

Flynns kontakter

Förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn avgick i februari sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna. Robert Mueller har även begärt att få ut dokument från Vita huset om Flynns kontakter med Moskva.

Kushner och Trump Jr

Muellers utredning har också intresserat sig för ett möte mellan presidentens svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump Jr och en rysk jurist med kopplingar till Rysslands regering. Det mötet ska ha handlat om ett ryskt erbjudande om komprometterande uppgifter om Hillary Clinton, vilket Trump Jr medgivit i senatsförhör.

Facebook har lämnat över information till Mueller om de annonser som företaget sålt till en rysk så kallad trollfabrik i samband med presidentvalet i fjol.

Sätts i husarrest

Både Manafort och Gates har nu satts i husarrest, enligt flera medier.

 – Det är tydligt att domaren tar de här anklagelserna på allvar. Husarresten, borgen, är satt till 85 miljoner kronor bara för Paul Manafort och halva den summan för hans kompanjon, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Manafort riskerar uppemot 80 år i fängelse och Gates uppemot 70 år, enligt nyhetsbyrån AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump och Ryssland

Mer i ämnet