Michael Flynn vid en presskonferens i Vita huset. Foto: TT

Trumps ex-rådgivare Michael Flynn erkänner lögner om Rysslandskontakter

Uppdaterad
Publicerad

President Trumps före detta säkerhetsrådgivare Michael Flynn anklagas nu av den särskilde åklagaren Robert Mueller för att medvetet ha ljugit för FBI om sina kontakter med Rysslands tidigare USA-ambassadör. Nu erkänner Flynn att anklagelserna stämmer, enligt nyhetsbyrån AFP.

Under domstolsförhör på fredagen erkände Flynn att han ljugit för FBI om sina Rysslandskontakter, och lovar att samarbeta till fullo med utredarna, uppger nyhetsbyrån Reuters. Han uppger även att personer inom president Trumps övergångsteam styrde hans kontakt med ryssarna, enligt nyhetsbyrån AP.

Anklagelserna från den särskilde åklagaren är de första som gäller någon från presidentens stab. Tidigare åtal har delgivits Trumps före detta medarbetare under kampanjtiden, Paul Manafort, Rick Gates och även utrikesrådgivaren George Papadopoulos.

Trump och Ryssland

Undanhållit information

Rättegången mot Flynn väntas hållas om runt tre månader, uppger Reuters med hänvisning till åklagare. Flynn uppger att han erkänner ”för att ställa saker till rätta” och att erkännandet ”ligger i min familjs och vår nations intresse”.

Michael Flynn avgick i februari efter bara en dryg månad på posten som säkerhetspolitisk rådgivare. Skälet var att han undanhållit information för vice-presidenten om sina kontakter med den dåvarande ryske ambassadören Sergej Kisljak. Samtalen gällde de sanktioner mot Ryssland som den förre presidenten Barack Obama införde på grund av Rysslands försök att påverka presidentalskampanjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet