Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för mycket obehagliga bilder. Foto: Emil Larsson/SVT

Fasansfulla scener mötte SVT:s utsända i Butja

Uppdaterad
Publicerad

Bilderna från staden Butja skakar en hel värld. SVT:s utsända i krigets Ukraina besökte i dag den plats där hundratals civila mördats under den ryska ockupationen. Bengt Norborg och Emil Larsson har med egna ögon sett och dokumenterat ohyggligheterna.

– Människor med bakbundna händer som blivit skjutna i huvudet och nedgrävda i gropar. Och alla man möter här i Butja har en historia – de har själva sett saker och förlorat nära och kära – de har varit med om det värsta och berättar om det, säger SVT:s utrikesreporter Bengt Norborg.

Tillsammans med flera andra internationella nyhetsmedier har han och fotograf Emil Larsson i dag kunnat följa med den ukrainska polismyndigheten till den nyligen återerövrade staden Butja. På plats har de i efterhand kunnat bevittna och dokumentera några av fasorna som utspelades där under veckorna av rysk ockupation.

I en grop i ett skogsparti några hundra meter från sitt hus ligger borgmästaren i byn Motyzhyn nedgrävd. Enligt ukrainska myndigheter blev hon mördad tillsammans med sin make och sin son, troligtvis för att de vägrat samarbeta med ockupanterna.

Spår av tortyr

I en brunn vid sidan av vägen har kroppen av ytterligare en skjuten man blivit dumpad och i källaren till ett stenhus i stadsparken chockas SVT:s team av att hitta fem mördade män. Deras kroppar bär spår av svår tortyr. 

Inne i villabebyggelsen i Butja träffar SVT:s utsända Galina utanför resterna av hennes nedbrända hus. Hon berättar om hur de ryska soldaterna kom hem till dem och påstod sig vara befriare. Därefter frågade de om var nazisterna fanns.

– När vi inte kunde ge några svar sade de att allt var vårat fel och att de måste döda oss. Vårt hus började brinna, och när min man gick ut för att släcka grep de honom, tog av honom tröjan och tvingade ned honom på knä. Sedan sköt de honom i tinningen.

Både de ryska soldaterna och makens kropp är numera borta. Men hans t-shirt ligger kvar bland bråten på marken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Köer in mot Kiev, folk vill hem” – Hör SVT:s team Bengt Norborg och Emil Larsson på plats i Kiev, Ukraina. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet